Hoppa till huvudinnehåll

Ett ovaccinerat barn i dagisåldern har insjuknat i mässling i Kotka - smittan sannolikt utomlandsifrån

Oanvänd vaccinspruta mot mässling.
Oanvänd vaccinspruta mot mässling. vaccinering,epidemier,Mässling

Ett barn i dagisåldern har diagnosticerats med mässling i Kotka. Barnet har vistats utomlands och smittan misstänks ha kommit därifrån.

Barnet har inte vaccinerats mot mässling, uppger Yle Uutiset.

Under sjukdomens inkubationstid har barnet vistats på daghem, en privat läkarstation och jourmottagningen vid Kymmene Centralsjukhus.

Samtliga personer som kan ha blivit utsatta för smitta har kartlagts och myndigheterna har fått tag på de flesta av dem.

Det är den kommunala enheten för infektionssjukdomar vid Kymmenedalens social- och hälsovård som tar kontakt med personer som utsatts för smitta i detta fall.

Enligt myndigheterna finns det ingen orsak för någon att självmant uppsöka enheten för kontroll.

Daghemmet öppet i vanlig ordning

Kotka stad har meddelat att det nu diagnosticerade barnet vårdades på daghemmet Kanerva i början av året. De 45 barn som befunnit sig på daghemmet samtidigt samt personalen har utsatts för smitta.

Vårdnadshavarna har blivit informerade om saken.

Kotka stad uppger att vaccinationstäckningen är hög i ifrågavarande stadsdel och att den är 96 procent i hela staden.

Alla andra barn på daghemmet uppges vara vaccinerade. Daghemmet fortsätter med sin verksamhet i normal ordning.

THL uppger att mässling smittar mycket lätt. Nio av tio av dem som inte vaccinerats eller som haft själva sjukdomen insjuknar. Mässling kan ge allvarliga följdsjukdomar.

Debatten om mässling och vaccinering blossade upp i slutet av november då ett ovaccinerat förskolebarn i Larsmo insjuknade. Också det barnet hade fått smittan utomlands.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes