Hoppa till huvudinnehåll

Förrädiska isar gömmer sig under snötäcket i Ekenäs skärgård

Is
Isen är porös på grund av snön. Is Bild: Yle / Christoffer Westerlund Raseborg,Västnyland,is,Ekenäs,Skåldö, Raseborg,isläget

Håll dig borta från isen om du är ovan och inte känner till isförhållandena, hälsar Skåldöbon Niklas Wikström. Isen är porös och tjockleken kan variera mycket från plats till plats.

Det är den isolerande snön som bidrar till de förrädiska isarna förklarar Wikström.

- Snön har gjort att det har varit vått på isen. Den har inte stärkt sig. Inte ens på ställen där den har legat en längre tid. Faktiskt ännu i går så var det vått under snön så vi får se hur de här närmaste dagarna inverkar.

- Nu skulle jag nog inte rekommendera att någon rör sig på isen som inte känner till förhållanden. De normala rutterna som skärgårdsborna kör upp med sina skotrar är ju de säkra rutterna. Men nu skulle jag nog inte rekommendera att någon går ut på ställen där ingen har rört sig tidigare.

Niklas Wikström
Niklas Wikström Niklas Wikström Bild: Yle / Christoffer Westerlund Ekenäs,Västnyland,Skåldö, Raseborg,Raseborg,svävare,skåldö fiskebod

Vattnet kommer emot i yttre skärgården. Där är det bara en till två nätters gammal is.

- Inomskärs kan isen vara 15-20 centimeter, lite beroende på, det kan vara väldigt varierande också från ställe till ställe i och med att vattnet har gått upp och ner.

Själv rör sig Wikström på isarna med svävare som tar honom både över vatten och is. Han skjutsar fritidsgäster, fast bosatta skärgårdsbor, myndighetspersoner och fastighetsförmedlare runtom i Ekenäs södra skärgård.

En svävare
Svävaren går över is och vatten. En svävare Bild: Yle / Christoffer Westerlund Ekenäs,Västnyland,Skåldö, Raseborg,Raseborg,svävare,skärgård

Hur mycket folk brukar du se ute på isarna?

- Det är några lokala som vet var man kan röra sig och var man kan köra, men annars har det varit väldigt försiktigt. Jag tycker det har blivit mera försikighet i det här att åka ut i onödan.

svävare
Det är bland annat fritidsbor och skärgårdsbor som anlitar Wikström och hans svävare. svävare Bild: Yle / Christoffer Westerlund Ekenäs,Västnyland,Skåldö, Raseborg,Raseborg,svävare,skärgård

Hur många centimeter ska isen vara för att den ska hålla en vuxen?

- Den här isen är inte en normal seg höstis utan den är en ganska porös dålig is. Det borde ju hålla med betydligt tunnare men jag skulle nog säga att man borde har tio centimeter innan man börjar röra sig någonstans - i och med att det kan vara varierande från plats till plats.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland