Hoppa till huvudinnehåll

Frusna rör drabbade svenska skolans baracker i S:t Karins - 27 fjärdeklassare flyttades till fritidscentret

En barack på en skolgård
Barackerna i Hovirintaskolan. En barack på en skolgård Bild: Yle/Linus Hoffman baracker,hovirinta skola

Den hårda kylan ställde till det i S:t Karins svenska skola i Hovirinta på tisdagen. Ett fruset rör ledde till att det blev riktigt kallt i ett klassrum – vilket i sin tur resulterade i att fjärdeklassarna fick tillbringa eftermiddagen i ett fritidscenter. Men nu är värmen tillbaka.

– I morse när vi kom till skolan så märkte lärarna att vattnet inte rann och det visade sig vara ett rör som var fruset. Ett klassrum och en aula hade blivit ganska kalla, berättar skolans rektor Maria Engblom för Yle Åboland.

– De kontaktade fastighetsskötaren som sedan har jobbat med problemet hela dagen och alldeles nyss fick jag höra att värmen är tillbaka.

S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu drabbades av den hårda kylan också i fjol.

– Men det var inte lika kallt den här gången. Det är ändå ganska vanligt att rören fryser då det är lika kallt som nu, säger Engblom.

Det var bara en barack, där 27 stycken fjärdeklassare huserade som drabbades den här gången.

– Det handlade som tur var om två ganska små klasser så de kunde packa ihop sig i ett annat klassrum på förmiddagen. På eftermiddagen gick de iväg till fritidscentret Vapari, där man kan idrotta och röra på sig. Där hade de ett par lektioner och sedan slutade de för dagen, berättar Engblom.

Turun Sanomat var först ute med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland