Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen i USA häver tidigare domar - nu kan transpersoner förhindras att tjänstgöra i militären

Soldater lyssnar på president Trumps tal i mars 2018.
Soldater lyssnar på president Trumps tal i mars 2018. Bild: AFP / Lehtikuva soldater,USA,militär,militärtjänst

USA:s högsta domstol stöder president Donald Trumps linje - och har med rösterna 5 mot 4 hävt tidigare domslut som gäller transpersoners rätt till tjänstgöring i militären.

Nu kommer vissa transpersoner att uteslutas från militärtjänst.

Förbudet som nu träder i kraft är avsett att förhindra personer att antas till militärtjänst om de uppger ett annat kön än det rent biologiska.

Undantag görs dock för de hundratals transpersoner som för tillfället tjänstgör i militären. Också de som är villiga att tjänstgöra i enlighet med sitt biologiska kön tillåts utföra militärtjänst.

Transpersoner har också tidigare förhindrats att utföra militärtjänst men president Barack Obamas administration hävde förbudet 2016.

Trump - vars administration har vidtagit också andra åtgärder som begränsar transpersoners rättigheter - har hänvisat till "otroliga medicinska kostnader och splittring" som transpersoner i militären innebär.

Dagens beslut häver nu tillfälligt de tidigare domslut som har förhindrat förbudet. Högsta domstolens beslut ska ytterligare prövas i lägre domstolar.

(Källor: The New York Times, Reuters, BBC)