Hoppa till huvudinnehåll

Mein Schiff 2 överläts till beställarna i tyska Kiel – tvingades fly undan isen i Åbolands skärgård

Mein Schiff 2.
Mein Schiff 2. Mein Schiff 2. Bild: Meyer Turku Meyer Turku,Mein Schiff 2

På tisdagen levererades äntligen det sjätte Mein Schiff-fartyget som bygts på Åbovarvet till dess beställare. Den här gången ägde ceremonin undantagsvis rum i Tyskland och Kiel. Det eftersom fartyget inte är byggt att tåla is.

Det var redan i början av januari som Mein Schiff 2 styrde kosan mot Tyskland och Kiel för att där levereras till beställaren TUI Cruises. På tisdagen meddelade Åbovarvet att man överlåtit fartyget till beställaren.

– Det har varit en intressant process. Vi hoppas att våra kunder är nöjda med resultatet, säger Meyer Turkus vd Jan Meyer i ett pressmeddelande.

Enligt Meyer Turku ägde ceremonin rum i Tyskland eftersom det 315 meter långa och 36 meter breda fartget inte är byggt för att tåla isarna som nu finns i Åbolands skärgård.

Mein Schiff 2-fartyget är det sjätte i serien som byggts på Åbovarvet. Fartyget sjösattes i juni i fjol och kan ta nästan 3 100 passagerare.

Rekryterar hela tiden

Från och med nu kommer kryssningsfartygen som byggs på varvet att växa rejält.

Orderboken är fylld av beställningar fram till 2024 och åtta fartyg ska färdigställas vilket betyder att det tillverkas ett fartyg var åttonde månad.

Åbovarvet meddelade tidigare i januari att man rekryterar minst 100 nya varvsarbetare. Tiotals platser är fortfarande obemannade och rekryteringsprocessen pågår hela tiden.

Med underleverantörer finns det dagligen cirka 5 000 arbetare vid varvet.

Läs också