Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt ordnande av olaga inresa och misstänkta tjänstebrott på finska ambassaden i Turkiet

Keskusrikospoliisin päärakennus Vantaalla
Centralkriminalpolisens huvudkontor i Vanda. Keskusrikospoliisin päärakennus Vantaalla Bild: Yle/Kimmo Hiltunen poliser,Centralkriminalpolisen,polisinrättningar

Centralkriminalpolisen och Gränsbevakningsväsendet utreder en brottshärva som misstänks omfatta grovt ordnande av olaga inresa och grovt missbruk av tjänsteställning. Enligt misstankarna har brotten begåtts på finska ambassaden i Ankara i Turkiet.

De tre misstänkta personerna har varit anställda på beskickningen. En av dem är häktad i Finland.

Utredningen gäller misstänkta oklarheter i samband med beviljande av Schengenvisum.

Visumet är det vanligaste i Europa. En person med visumet kan fritt äntra, lämna och röra sig mellan länderna i Schengenområdet. Visumet är giltigt i 90 dagar.

– Det är fråga om att felaktiga uppgifter har uppgivits för visumansökningar och att visum beviljats på felaktiga grunder. Utredningen gäller hundratals visum, men antalet preciseras under förundersökningen, säger undersökningsledaren, premiärlöjtnant Antti Leskelä vid Finska vikens sjöbevakningssektion, i ett pressmeddelande.

Utrikesministeriet involverat

Sjöbevakningssektionen, som lyder under Gränsbevakningsväsendet, utreder i härvan det misstänkta ordnandet av olaga inresa och Centralkriminalpolisen de misstänkta tjänstebrotten.

Misstankarna om brott uppstod i samband med övervakningen av processerna för beviljande av visum och under gränskontroller i samband med gränsbevakarnas iakttagelser.

– Beträffande tjänstebrotten misstänkts grovt missbruk av tjänsteställning för två misstänkta. Eventuella frågor gällande övervakningsansvar utreds vid behov senare, säger kriminalöverkommissarie Mika Ihaksinen vid Centralkriminalpolisen.

Förundersökningen av ärendet fortskrider. Tidsfristen för väckande av åtal är senare i vår. Vid utredningen har CKP och Gränsbevakningsväsendet samarbetat med utrikesministeriet.

År 2017 lämnades 4 212 visumansökningar in vid Finlands ambassad i Ankara. Av ansökningarna fick 11,2 procent avslag. År 2018 lämnades 4 014 ansökningar in och avslagsprocenten var då 23,1 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes