Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hemlig nordkoreansk missilbas hittad, SDP tänker inte byta ut sjuklediga Antti Rinne

Kim Jong-Un höll sitt tal från en bekväm fåtölj  i vad som verkade vara hans personliga arbetsrum eller bibliotek
Nordkoreas ledare Kim Jong-un pantar på missilbaser som egentligen inte borde existera. Kim Jong-Un höll sitt tal från en bekväm fåtölj i vad som verkade vara hans personliga arbetsrum eller bibliotek Bild: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY Kim Jong-un,Nordkorea

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Finländare tittade förra året på tv 2 timmar och 45 minuter per dygn. Det framgår i Finnpanels mätning. Fjolårets populäraste program var Yle TV1:s sändning av presidentens självständighetsmottagning som sågs av 2,4 miljoner finländare.

SDP litar på att partiets ordförande Antti Rinne kommer tillbaka till ordföranderollen efter sin sjukledighet. Uutissuomalainen har talat med SDP:s distriktsordförande, och ingen av dem säger att de skulle överväga ett byte av ordförande. På måndag blev det klart att Rinnes sjukskrivning fortsätter till slutet av februari, alltså drygt en månad före riksdagsvalet.

Uttalandena om homosexualitet som kyrkoherden och en kaplan i Kristinestads svenska församling kommit med i offentligheten är ytterligare en kris för kyrkans image. Så länge kyrkans anställda är delade då det gäller synen på homosexualitet kommer dylika mediekriser att fortsätta blossa upp och det är absolut inte bra för kyrkan, säger kommunikationskonsult Elli Flén.

När en organisation inte har en tydligt uttalad åsikt i en fråga gör det också kriskommunikationen väldigt svår, vilket märks i hur kyrkan har hanterat fallet i Kristinestad, säger Elli Flén.

Utrikes:

Internationella antidopningsbyrån Wadas styrelse ska i dag ta ställning till om Ryssland verkligen uppfyller de krav som ställdes då den ryska antidopningsbyrån Rusada i höstas släpptes in i det internationella antidopningsarbetet på nytt.

Wadas ska äntligen få ta del av material som berör den stora dopningsskandalen. I materialet ingår bland annat 9000 misstänkta dopningsprover.

Idag inleds det årliga toppmötet i Davos och varje år kommer kritiken om att det rör sig om en elitistisk sammankomst och en tillflyktsort för politiker där de kan främja sina egna agendor genom att mingla med eliten inom företagsvärlden.

Från Finland deltar bland annat utrikesminister Timo Soini och Alexander Stubb medan stora världsledare som Donald Trump, Emmanuel Macron och Theresa May uteblir.

En amerikansk tankesmedja har identifierat en nordkoreansk missilbas med kapacitet att koordinera och utföra både konventionella och kärnvapenbestyckade attacker. Basen hör till 13 av totalt 20 baser som Nordkorea officiellt inte medgett att existerar.

Upptäckten kommer i kölvattnet av att USAs president Donald Trump i fredags meddelade att han "ser fram emot" ett nytt toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong Un för att diskutera kärnvapenavveckling.

Väder:

I dag är det uppehåll i stora delar av landet. I kväll når från väst ett spritt snöfallsområde landets södra och mellersta del. Samtidigt avtar den bitande kölden.

Temperaturen till en början -15...-25 grader, i söder lokalt -30 grader. Från i kväll är temperaturen mest mellan -5 och -15 grader. I sydvästra skärgården är det något mildare.

I Lappland ligger temperaturen mest mellan -15...-30 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes