Hoppa till huvudinnehåll

Sötsaker och läsk säljs i mer än var tredje skola - "Svårt att bryta en vana"

Gymnasieeleven Rasmus Östdahl står med telefon i hand och beställer läsk från en varuautomat i skolan.
Rasmus Östdahl beställer emellanåt läsk från automaten i Pargas svenska gymnasium Gymnasieeleven Rasmus Östdahl står med telefon i hand och beställer läsk från en varuautomat i skolan. Bild: Linus Hoffman / Yle läskedrycker,Automat,Oy Hartwall Ab,Varuautomat,pargas svenska gymnasium

I en stor del av högstadieskolorna och gymnasierna i Finland säljs godis och läsk, trots att skolorna rekommenderats att inte göra det.

Till exempel i Pargas svenska gymnasium finns en läskedrycksautomat och i Sarlinska skolan i Pargas öppnas igen en kiosk, där det bland annat säljs saftburkar och mellanmålskex med chokladbitar.

Diskussionen om läsk och sötsaker i skolorna ledde år 2007 till att Utbildningsstyrelsen och Folkhälsoinstitutet gav en rekommendation till alla skolor.

Under skoldagen får det inte regelbundet säljas sötsaker, läskedrycker eller sockrade drycker.

Prismärkningar på godislådor
Prismärkningar på godislådor Bild: Yle/Erica Vasama prismärkning

Om eleverna lockas att äta sötsaker istället för nyttig skolmat, så påverkar det ungdomarnas matvanor, det ökar risken för övervikt liksom risken för skador på tänderna.

Rekommendationen hade effekt

Tandläkaren, odontologie licentiat Jaakko Anttila vid Åbo universitet har undersökt hur väl rekommendationen efterföljdes, och han visar i sin doktorsavhandling att den hade effekt.

- Innan rekommendationen såldes sötsaker eller läsk i 58 % av högstadierna i Finland, men redan tre år senare hade andelen sjunkit till 38 %, visar Anttila.

Och andelen sjönk i alla slags skolor, inte bara skolor i rikare områden eller i områden med elever från lägre socioekonomiska grupper.

Jaakko Anttila.
Jaakko Anttila. Jaakko Anttila. Bild: Åbo universitet Åbo universitet,Jaakko Anttila

Men sedan verkar takten ha mattats ut.

Andra undersökningar vid Åbo universitet visar att efter år 2010 har andelen skolor som förbjuder försäljningen av sötsaker hållits på samma nivå.

- Det säljs inte så mycket godis längre, men lite fler skolor säljer istället andra sötsaker, som glass, saft, kex eller bullar. Man måste också komma ihåg att allt fler dessutom säljer hälsosammare mellanmål, förklarar Anttila.

Svårt att bryta en vana

I en del skolor sker försäljningen varje dag, i andra kan det vara någon eller några gånger i månaden. Men fortfarande säljs sötsaker i fyra skolor av tio.

- Det finns inget entydigt svar på varför det är så. Någon skola hävdar att det är svårt att bryta en vana, en annan att det är elevkåren som får pengarna, och i någon skola sköts skolmaten av en utomstående aktör som också säljer mellanmål, säger Anttila.

Bra mat för studentskrivningarna
Bra mat för studentskrivningarna Bild: Yle/Marcus Rosenlund mat,mellanmål,studentskrivningar

I Pargas svenska gymnasium förklarar rektor Annika Gustafsson att man har en läskedrycksautomat just för att den funnits där länge och för att det är en inkomstkälla för studerandekåren.

- De får ganska mycket pengar, och med det kan de köpa något till skolan. Saken diskuterades för några år sedan, men då kom vi till att vi vill ha kvar automaten. Vi har så pass mycket äldre studerande att de själva kan ta ansvar och får bestämma över det här, förklarar Gustafsson.

Försäljningen i PSG har ändå minskat bland annat för att man i automaten inte kan köpa energidrycker.

energidrycker
De här dryckerna hittar du inte i Pargas svenska gymnasiums automat. energidrycker Bild: Yle/Anna Kurtén energidrycker

- Energidryckerna är inte förbjudna i skolan, men eftersom försäljningen från läskautomaten har minskat, så har man i PSG nu börjat fundera på om det är skäl att alls ha kvar automaten, säger Gustafsson.

Ett sätt att lära eleverna företagsamhet

Också i Sarlinska skolan i Pargas sker försäljning.

I en kiosk i skolan säljer eleverna mellanmål, såsom nudelsoppor, saftburkar och mellanmålskex.

Verksamheten har pågått i många år, men det här läsåret har man kommit igång lite långsammare.

- Det är många som är hungriga på rasterna och vill ha mellanmål, så det är många som har frågat när kiosken öppnar, berättar Abbe Nylund.

Abbe Nylund, Linus Viitala och Simon Kyrklund säljer mellanmål i Sarlinska skolans kiosk.
Abbe Nylund, Linus Viitala och Simon Kyrklund säljer mellanmål i Sarlinska skolans kiosk. Abbe Nylund, Linus Viitala och Simon Kyrklund säljer mellanmål i Sarlinska skolans kiosk. Bild: Linus Hoffman / Yle skolelever,kiosker,mellanmål

Läsk och energidrycker skulle säkert gå bra åt, men sådant får inte säljas.

- Det finns ju trippar så man har något att dricka. Men själv förstår jag inte varför man inte får sälja energidrycker, när man ändå får dricka kaffe i skolan, säger Nylund.

Vad är nyttigt?

Reglerna är att det som säljs i kiosken ska vara någorlunda nyttigt, och det får inte heller stänka ner.

- Ibland är det svårt att dra gränser, för det som eleverna gärna skulle ha i kiosken så kanske inte är det nyttigaste och mest smarta, berättar Marika Eriksson som är en av de lärare som handleder eleverna i kiosken i Sarlinska skolan.

Men saften innehåller socker och mellanmålskexen innehåller små bitar av choklad, så de är inte helt nyttiga.

- Det har nog diskuterats om vi ska ha det eller inte, men vi har klassat saften och kexen som mellanmål, förklarar Eriksson.

Sarlinska skolan.
Sarlinska skolan. Sarlinska skolan. Bild: Yle/Nora Engström Pargas,högstadium i pargas

Kiosken måste inte heller gå med stor vinst, så man kan sälja sådana varor som är hälsosammare hellre än populära.

Men då eleverna slutligen har sålt de hälsosamma mellanmålen och fått en inkomst, så är det fritt fram att köpa sötsaker för dem.

- Den lilla vinst som kiosken gör så tillfaller elevkåren. De har brukat köpa glass eller lussekatter åt eleverna, medger Eriksson.

Försäljning vanligare i större skolor i söder

I sin avhandling visar Jaakko Anttila att det är vanligare med sötsaks- och läskförsäljning i skolor där eleverna har en högre socioekonomisk ställning.

Tidigare forskning visar att det främst är i större skolor i södra och västra Finland där skolorna tillåter försäljning av sötsaker eller läsk.

Och det stämmer rätt så bra överens med situationen i Åboland. Både i PSG och i Sarlinska är försäljning tillåten, men Åboskolorna utgör ett undantag.

I Åbo finns det alltid emellanåt något företag som tar kontakt med Katedralskolan och vill placera ut läskautomater, men skolan har alltid tackat nej.

Åbo domkyrka och Katedralskolan speglas i Aura å.
Katedralskolan i Åbo. Åbo domkyrka och Katedralskolan speglas i Aura å. Bild: YLE/Linus Hoffman Åbo,Katedralskolan i Åbo,Aura å,Åbo domkyrka,katedralskolan

- Med tanke på hur farligt socker är så är det bra att skolan har den linjen att vi åtminstone inte uppmuntrar eleverna att dricka läskedrycker, säger rektor Marianne Pärnänen.

I Sankt Olofsskolan säljer elevkåren någon gång bakverk, men det är sällan, uppger rektor Christer Karlsson.

- Och så har vi en läskautomat, men där finns bara vichyvatten och smaksatta mineralvatten. Energidrycker är helt förbjudna. Man får inte ens ta sådana med till skolan, säger Karlsson.

Försäljning tillåts, men det ska vara hälsosammare saker

I Dalsbruks skola säljs läsk och godis ibland.

- Det är någon enstaka gång per år då elevkåren vill samla in pengar för något, berättar rektor Siw Westerback.

I Kimitonejdens skola säljs det inga sötsaker eller energidrycker.

- Elevkåren säljer hälsosammare saker - frukt och energistänger, men inte sötsaker, säger rektor Britt-Mari Norrbacka.

Olika sorters äpplen
Olika sorters äpplen Bild: YLE/Public domain äpple,frukter,Fruktträd,äppelträd

Inte heller i Kimitoöns gymnasium säljs några sötsaker. Ibland säljer eleverna godislådor för att samla in pengar, men det sker på fritiden.

- I skolan kan eleverna koka kaffe och te i elevrummet, men det säljs inga bullar eller andra sötsaker, förklarar rektor Ben Johansson.

Strängare linje i Väståboland

I Iniö skola säljs inga sötsaker alls.

- Om eleverna har en lång skoldag får de ta med sig ett nyttigt mellanmål, förklarar rektor Lotta Lindberg-Jaakkola.

I Skärgårdshavets skola i Korpo säger rektor Lena Elgabsi att man aldrig haft och aldrig kommer att ha någon försäljning av läsk eller sötsaker.

Skärgårdshavets skola i Korpo
Skärgårdshavets skola. Skärgårdshavets skola i Korpo Bild: Yle/Nina Bergman skärgårdshavets skola

- Absolut inte! Elevkåren kan någon gång sälja kexburkar eller baka kakor till en teaterföreställning, men på skoldagen säljs inget, säger Elgabsi.

Inte heller i Kyrkbackens skola i Nagu förekommer någon försäljning.

- De äldre klasserna kan på någon lägerskola eller efter Stafettkarnevalen få köpa något sött, men i skolan har vi ingen försäljning, intygar t.f. rektor Åsa Sundström.

Jaakko Anttilas doktorsavhandling granskades 18.1.2019 vid Åbo universitet.

Läs också