Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomens kyrkodagar i Karis - möten, debatt och mässan Människa kom fram!

Plenum, Ungdomens kyrkodagar på Lärkkulla i Karis
Plenum under Ungdomens kyrkodagar. Plenum, Ungdomens kyrkodagar på Lärkkulla i Karis Bild: Emilia Nyberg valdeltagande,ungdomens kyrkodagar

Ett hundratal ungdomar samlas årligen till UK-Ungdomens kyrkodagar. Här behandlas ärenden viktiga för ungdomar i hela Svenskfinland som vill påverka hur kyrkan och samhället ska se ut i framtiden.

Anna Helin, som är en av programvärdarna vid årets UK, berättar att deltagarna i kyrkodagarna alla representerar olika församlingar.

De ärenden som behandlas på kyrkodagarna kan sändas in av såväl enskilda personer, församlingar som Kyrkans central för det svenska arbetet.

Ett av de ärenden som kommer att behandlas i år är ett initiativ om församlingstillhörighet. Speciellt unga tenderar flytta oftare och då byts deras församlingstillhörighet - ibland mot deras önskan. För- och nackdelar i anslutning till en friare möjlighet att själv kunna välja vilken församling man önskar tillhöra är en av de saker som man kommer att diskutera under årets kyrkodagar.

Initiativ till diskussion om att förebygga och bemöta sexuella övergrepp och trakasserier i kyrkliga sammanhang

Ett annat av årets initiativ till diskussion gäller att förebygga och bemöta sexuella övergrepp och trakasserier i kyrkliga sammanhang.

Via det här initiativet önskar man bland annat att kyrkan medvetet ska arbeta för att församlingen skall vara trygg för alla oavsett kön, sexuell läggning, eventuell funktionsnedsättning, utseende eller bakgrund.

- Det här är ett initiativ som säkert kommer att väcka många diskussioner, säger Anna Helin.

- Ett troligt utfall för det här initiativet är det blir en motion för plenum att ta ställning till. På så sätt kan UK fatta ett beslut för vidare arbete med frågan.

Besluten från UK skickas till alla församlingar i Borgå stift, till stiftsfullmäktige i Borgå stift och till Kyrkans central för det svenska arbetet som vidtar eventuella åtgärder.

På det sättet så har de ungas röst via kyrkodagarna en reell möjlighet att påverka inom kyrkan i stort.

Ungdomens kyrkodagar har stor betydelse som träffpunkt

Vid sidan av diskussionerna i utskott och plenum så ger kyrkodagarna möjlighet för unga församlingsaktiva från hela Svenskfinland att träffas och väga sina åsikter mot varandra.

- Ungdomens kyrkodagar är även utanför plenum en viktig träffpunkt. Alla deltagare diskuterar förstås med varandra, deltar i workshopar och andakter.

-Det finns vänner och bekanta från alla håll i Svenskfinland som jag träffar varje år på kyrkodagarna, säger Helin som nu deltar för femte året. Många av de jag träffar på UK är sådana jag inte annars träffar, det är intressant och roligt att träffa nya vänner och se gamla bekanta, berättar Helin.

Radiogudstjänst - mässan Människa kom fram!

En mässa fylld av ungdomlig glädje och samvaro från Ungdomens kyrkodagar i Karis sänds den 27.1. kl 13.03. i radio Vega.

Predikant, liturg och förebedjare i mässan är Daniel Nyberg. Maryelle Steffansson är sångsolist och musikerna som medverkar är Lovisa Sandström på gitarr, Olli Liljeström på bas och Johan Myrskog vid trummorna.

Veckans andakter och Andrum i radio Vega

Måndag 21.1.
06.54 Rea Anner, Helsingfors
09.10 Rea Anner, Helsingfors

19.15 Henrik Nymalm, Borgå

Tisdag 22.1.
06.54 Markus Linde, Sundom
09.10 Markus Linde, Sundom

19.15 Hilkka Olkinuora

Onsdag 23.1.
06.54 Tua Backman, Nykarleby
09.10 Tua Backman, Nykarleby

19.15 Maria Repo-Rostedt, Helsingfors

Torsdag 24.1.
06.54 Anette Nyman, Purmo
09.10 Anette Nyman, Purmo

19.15 Leif Eriksson, Vasa
Lutherkvintetten sjunger Jesus, i din vård mig tag

Fredag 25.1.
06.54 Oskar Sjöberg, Ekenäs
09.10 Oskar Sjöberg, Ekenäs

19.15 Yvonne Terlinden, Karis
Tomas Boström sjunger En aning av ditt liv

Lördag 26.1.
18:03 Ett ord inför helgen

Söndag 27.1.
19.15 Jesus väcker tro. Textläsare: Sofia Böckelman
Kören Primavera sjunger psalm 830

Tro

Nyligen publicerat - Tro