Hoppa till huvudinnehåll

FC Inter-grundaren Stefan Håkans åtalas för grovt subventionsbedrägeri – misstänks ha lurat staten på stödpengar till Kuppis fotbollsstadion

Illustrerande bild på sedlar och Kuppis fotbollsstadion.
Illustrerande bild på sedlar och Kuppis fotbollsstadion. Illustrerande bild på sedlar och Kuppis fotbollsstadion. Bild: All Over Press, collage: Yle sedlar,kuppis fotbollsstadion

FC Inter-grundaren Stefan Håkans misstänks ha lämnat in oriktiga uppgifter till Utbildnings- och kulturministeriet i en ansökan om statsstöd. Ansökan gällde anskaffning av ett nytt passerkontrollsystem till Kuppis fotbollsstadion.

Helsingfors åklagarämbete yrkar på att Håkans döms till ett fängelsestraff som kan vara villkorligt.

Stefan Håkans har i egenskap av styrelseordförande för bolaget Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion år 2009 lämnat in en ansökan till Utbildnings- och kulturministeriet om statsstöd för anskaffning av ett nytt passerkontrollsystem.

Stefan Håkans med Captain's Ball-priset.
Hösten 2016 tilldelades Stefan Håkans Captain's Ball-priset för sitt framstående arbete för finländsk fotboll. Stefan Håkans med Captain's Ball-priset. Bild: Pekka Sipola / All Over Press Stefan Håkans

"Finns sannolika skäl att misstänka att ett brott har begåtts"

Enligt Håkans ansökan skulle kostnaderna för genomförandet av projektet uppgå till 294 859,36 euro och till ansökan har bifogats ett avtal enligt vilket anskaffningspriset varit exakt samma summa (inklusive moms).

De uppgifter Håkans lämnat in har enligt åklagaren varit oriktiga, eftersom Kupittaan Stadion genom ett nytt avtal med leverantören av passerkontrollsystemet (Buy Smart Finland Ab) kommit överens om ett lägre anskaffningspris på enbart 120 844 euro.

– Åtalet har väckts då det finns sannolika skäl att misstänka att ett brott har begåtts. Enligt åklagaren har det gjorts flera avtal, men bara ett har skickats in till Utbildnings- och kulturministeriet, säger Tomas Niemitalo, häradsåklagare vid åklagarämbetet i Helsingfors till Yle Åboland.

Stefan Håkans bestrider åtalet

Stefan Håkans nekar till anklagelserna. Enligt honom handlar det inte om bedrägeri, utan han säger till Yle att allt gått rätt till i ärendet.

- I en intern revision har en granskare kommit på att här skulle finnas oklarheter. I förundersökningen hittade polisen däremot inget olagligt. Jag vet inte varifrån det här har dykt upp igen.

- Ansökan om statsstöd har gjorts enligt direktiven. Jag skrev under ansökan, men alla uträkningar har nog gjorts. Nog borde allt har gjorts korrekt från vår sida, intygar Håkans.

Artikeln har 24.1.2019 klockan 6:23 uppdaterats med kommentarer av Stefan Håkans.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland