Hoppa till huvudinnehåll

Företagens massflykt från Storbritannien - EU:s skatteförmåner smakar bättre än brexit

Brexit-demonstrant utanför Westminster.
En man som demonstrerar mot brexit står utanför Westminster. Brexit-demonstrant utanför Westminster. Bild: AFP/Lehtikuva Brexit,London

De senaste dagarna har beskeden om företag som flyttar sin verksamhet bort från Storbritannien strömmat in. Samtidigt håller hoppet om en vettig lösning på brexit i det brittiska parlamentet på att slockna.

Rederiet P & O är det senaste i raden av företag som meddelar om förändringar med anledning aav brexit. Företaget flaggar ut sina samtliga sex färjor vid engelska kanalen till Cypern för att även i fortsättningen åtnjuta EU:s skatteförmåner.

Elektronikjätten Sony stämmer in och meddelar att bolagets europeiska huvudkontor flyttas från London till Amsterdam. Detta för att verksamheten i Europa ska rulla på friktionsfritt trots brexit.

Dammsugartillverkaren Dyson kommer i sin tur att flytta bolagets huvudkontor från London till Singapore.

Många företag som är beroende av europeiska råmaterial och komponenter tvingas fylla lagren för att gardera sig mot överraskningar om och när Storbritannien lämnar unionen.

Tvivel och brist på lösningar

I det brittiska parlamentet är det många som tvivlar på att en lösning på brexit går att ro i land före det angivna utträdesdatumet den 29 mars.

Då kommer Storbritannien att lämna EU med eller utan ett avtal.

Vid premiärministerns frågestund i det brittiska underhuset upprepade Labourledaren Jeremy Corbyn sin vädjan om att regeringen bör vidta lagstiftningsåtgärder för att undvika en hård brexit.

Theresa May svarade genom att anklaga Corbyn för att han gärna träffar rörelser och organisationer som Hamas, Hezbollah och Irländska republikanska armén men "vill ändå inte diskutera brexit med mig".

- Hennes dörr må vara öppen men sinnena bakom den är fullständigt stängda, genmälde Corbyn.

Corbyn har siktet inställt på en omröstning i underhuset den 29 januari. Då har parlamentet möjlighet att ta ställning till en rad med tillägg som syftar till att bryta det politiska dödläget kring spelreglerna för Storbritanniens utträde.

Ett förslag som har goda chanser att bli godkänt skulle ålägga underhuset att ansöka om en 9 månaders förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap om man inte lyckats enas om ett avtal innan den 26 februari.

Theresa May lämnar Downing Street för att presentera sin plan B.
Theresa May vill inte backa. Valet står mellan ett ordnat, avtalslöst eller inget brexit. Theresa May lämnar Downing Street för att presentera sin plan B. Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien,Brexit

Theresa May står orubblig

Premiärminister May vidhåller att ett beslut om att skjuta fram Storbritanniens EU-utträde inte skulle lösa brexitfrågan utan endast skjuta fram de nödvändiga besluten.

- Valet står mellan ett ordnat brexit, ett avtalslöst brexit eller inget brexit alls, säger May och uppmanar oppositionsledaren Corbyn att komma henne till mötes i frågan.

Medan armbrytningen fortsätter i Westminster så trappar de återstående 27 medlemsländerna upp planeringen inför ett avtalslöst utträde.

På onsdag presenterade EU-kommissionen åtgärder för att lindra inverkningarna för fiskenäringen om det inte blir något avtal med Storbritannien.

Grundläggande rättigheter ska tryggas

Bland annat föreslås ekonomiska kompensationer för fiskare som inte längre har tillgång till Storbritanniens fiskevatten om en hård brexit blir verklighet.

Ett annat förslag utgår från att brittiska fiskare skulle få tillgång till EU:s fiskevatten under en övergångsperiod om Storbritannien på motsvarande sätt tillåter EU-fiskare i sina vatten.

Tidigare har EU presenterat ett rad med anda åtgärder som ska trygga de grundläggande rättigheter för privatpersoner och företag vid ett avtalslöst utträde.

Från EU:s sida är man mån om att betona att det handlar om tidsbundna nödåtgärder som inte kan jämföras med de fördelar som skulle erbjuda Storbritannien i egenskap av EU-land eller vid ett ordnat brexit.

Källor: Reuters, The Guardian, Yle Uutiset, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes