Hoppa till huvudinnehåll

Förundersökningen kring mordet i Arabiastranden drar ut på tiden - den misstänkte sinnesundersöks

Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,rättegång,rättegångsbiträden,advokater

Förundersökningen kring julaftonsmordet i Arabiastranden har gått framåt - men kommer inte att bli klar inom utsatt tid, till följd av den sinnesundersökning som man beslutat göra på den misstänkte.

Utredningen har ändå framskridit väl på det stora hela, uppger polisen. Man har nu hört alla parter och flera vittnen men väntar ännu bland annat på resultat från den tekniska brottsutredningen och obduktionen.

Polisen väntar också på resultaten av den toxikologiska utredningen som visar huruvida den misstänkte var berusad då brottet begicks.

Åklagaren ansöker om förlängning

På grund av sinnesundersökningen, som den misstänkte mannen själv begärt och som Helsingfors tingsrätt beviljat, kommer man inte att nå tidsfristen för förundersökningen.

Tidsfristen för att väcka åtal i fallet löper ut den 6 mars.

- Åklagaren kommer att ansöka om förlängning av tidsfristen, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Kirsi Kanth i ett pressmeddelande.

Något nytt datum har man inte fastslagit, men enligt Kanth kommer åtal sannolikt att väckas senare under våren.

Barnamord i lägenhet Arabiastranden i Helsingfors.
Det misstänkta mordet skedde på Brysselgatan i Arabiastranden i Helsingfors på julafton. Barnamord i lägenhet Arabiastranden i Helsingfors. Bild: Lehtikuva mord,barnamord,Arabiastranden,Helsingfors

Den misstänkte kommer inte att höras igen förrän mot slutet av förundersökningen.

I de inledande förhören har mannen berättat att han haft vanföreställningar som fick honom att begå våldshandlingen.

Mannen har erkänt att han gjort sig skyldig till brott mot liv.

– Det är inte ändamålsenligt att förhöra honom innan dess. Händelseförloppet har klarnat under förundersökningen, men innan vi förhört den misstänkte kan vi varken prata om det eller det eventuella motivet, säger Kanth i polisens pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes