Hoppa till huvudinnehåll

Framtiden för Naturum i Ekenäs fortfarande osäker - Det handlar om hur vi måste prioritera

Henrik Jansson står framför en karta över Ekenäs skärgård.
Henrik Jansson från Forststyrelsen är glad över att man har ett år över att fundera över verksamheten. Henrik Jansson står framför en karta över Ekenäs skärgård. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,Forststyrelsen,henrik jansson

För lite pengar och ett ökat antal uppgifter sätter Forststyrelsen i en knepig sits.

Även om man gläds åt att Raseborg föreslår ge informationscentret ett år till i gamla Gnägget utan höjd hyra så löser det inte alla problem.

Man riktar nu hoppet mot nya aktörer att samarbeta med, berättar Henrik Jansson, Forststyrelsens områdeschef i Västnyland.

- Vår helhetsfinansiering har blivit mindre och vi har fått en hel del mer att sköta, bland annat Raseborgs slott. Vi måste fundera hur vi ska sköta de här platserna och i den helheten måste vi börja prioritera saker och ting, förklarar han.

- Vår primära uppgift är att Raseborgs slott bevaras och utvecklas och att Raseborgs skärgårds nationalpark sköts så att man kan åka dit i framtiden.

Ett år att fundera över framtiden

Även om staden beslutar att inte höja hyran så är det inte någon allena saliggörande lösning. Främst ger det centret tilläggstid att fundera på framtiden.

- Tanken har varit att vi fortsätter ett år till och reder ut hur vi skulle kunna utveckla Naturum och kanske göra något ännu bättre där om vi inte är den enda aktören, berättar Henrik Jansson.

Förhoppningen är att Forststyrelsen kunde dela på ansvaret för informationscentret, till exempel med någon som arbetar kring temat Östersjön.

yksinäinen nainen rantakalliolla
Naturum samarbetar gärna kring temat Östersjön. yksinäinen nainen rantakalliolla Bild: All Over Press ensamhet,naturvandring,havet,depression,Östersjön,naturen

Henrik Jansson säger att det finns en hel del möjliga och intressanta kompanjoner. Ansvaret att hitta nya aktörer är ändå i främsta hand stadens.

- Vi är gärna med och hjälper i processen. Byggnaden ligger väldigt väl till och vi finns gärna där i framtiden också. Men att driva verksamheten ensam innebär ganska stora kostnader.

Engagerade besökare för med sig ett ansvar

När nyheten om att Ekenäs Naturum riskerar stänga, kom, var det många som sörjde över beskedet. En namnlista med över 700 personer som vill bevara centret samlades in.

Vår primära uppgift är att Raseborgs slott bevaras och utvecklas och att Raseborgs skärgårds nationalpark sköts så att man kan åka dit i framtiden

- Det är jättefint och ger oss ett visst ansvar att se till att verksamheten fortsätter på ett eller annat sätt. Vi måste hitta nya lösningar och det finns många möjligheter.

bild från inne i naturum med en väggmålning på träd och stenar och en liten brygga i bakgrunden
Ekenäs Naturum är omtyckt av många. bild från inne i naturum med en väggmålning på träd och stenar och en liten brygga i bakgrunden Bild: Matilda Salo / Yle Ekenäs,naturum,Västnyland,Raseborg

Det var på stadsutvecklingssektionens möte i Raseborg i måndags (21.1) som man föreslog att Naturum ska få fortsätta verka i samma lokal i ett år framåt utan att hyran höjs till det planerade 2000 euro i månaden.

Hittills har Naturum betalat en årlig hyra på 200 euro.

Det gamla hyresavtalet löper ut sista januari i år och hyran skulle egentligen ha höjts enligt stadens nya bestämmelser för fastighetshyror.

Henrik Jansson hyser inget agg mot staden gällande den mer än hundrafaldiga hyreshöjningen.

- Staden är precis som vi en offentlig organisation som måste följa vissa regler, så jag förstår staden mycket väl. Vi har haft en väldigt bra diskussion med staden, försäkrar han.

Det är Raseborgs stadsstyrelse som har sista ordet när det gäller hyresavgifterna för Naturum.

Inget alternativ att flytta

Att flytta till en annan lokal finns inte med som ett alternativ, säger Jansson.

- Nej, läget är bra, vi har inga sådana planer. Om vi inte kan finnas kvar där så handlar det snarare om att satsa på att utveckla de aktiviteter vi erbjuder skolbarnen - att ta del av naturen, områdets historia och skärgården.

I år kommer Ekenäs Naturum att samsas med stadens turistbyrå om lokalen på Strandgatan. Det gläder Henrik Jansson.

- En stor del av vår verksamhet har varit att fungera som en informationspunkt för besökare. På det här sättet kan vi fokusera mer på själva naturundervisningen och utställningen, jag tror det kommer att fungera jättebra, säger han.