Hoppa till huvudinnehåll

Hela Finland talar om Börje Börgelsson - vem är Väyrynens mystiska stjärnkandidat som försvann?

Befolkningsregistret vet inget om Börgelsson, Sjustjärnerörelsens nya kandidat.
Vem är den gåtfulla Börje Börgelsson som inte finns i befolkningsregistret? Befolkningsregistret vet inget om Börgelsson, Sjustjärnerörelsens nya kandidat. Bild: Befolkningsregistercentralen Paavo Väyrynen

Paavo Väyrynens mystiska "stjärnkandidat" har fått hela Finland att skrapa sig i huvudet de senaste dagarna. Vem är denne Börje Börgelsson - eller finns han över huvud taget?

Paavo Väyrynens eget parti Sjustjärnerörelsen publicerade på måndagen sina första kandidater till vårens riksdagsval. Då gick inte allting riktigt som på Strömsö.

Ett märkligt namn fanns med på listan av kandidaterna. 49-åriga Börje Börgelsson, innehållsleverantör från Helsingfors.

Det var någonting som var konstigt här. Det insåg bland annat Iltalehti som på tisdagen försökte få tag på Börgelsson, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort. Ett sådant efternamn fanns nämligen inte alls i befolkningsregistret.

Iltalehti åkte i stället iväg för att intervjua Sjustjärnerörelsens representanter om denna nya gåtfulla kandidat.

Huvudsekreterare för Sjustjärnerörelsens riksdagsgrupp Harri Lindell försäkrade för tidningen att "Börgelsson" nog är en existerande person. Lindell sade sig ha varit i kontakt med honom per telefon.

Och rätt som det var hade "Börgelsson" redan dragit tillbaka kandidaturen efter enbart några timmar, av familjeskäl hette det.

Kändis på sociala medier

Under tisdagen spred sig fenomenet Börgelsson över sociala medier. Börgelssons vara eller icke vara diskuterades flitigt på Twitter, Facebook, Reddit och Suomi24.

Börgelsson fick till och med sitt egna, fejkade Twitterkonto - som redan lyckats samla ihop nästan 400 följare.

Hoppa över Twitterpostning

"Här sitter jag, den tvättäkta Börje Börgelsson, och letar efter mig själv i befolkningsregistret. Aj hurså kan inte hittas?"

Hoppa över Twitterpostning

"Mitt i valvillervallan hann Paavo redan fixa en egen kopp åt mig".

Minns inte telefonnummer

Iltalehti fick ta del av Börgelssons personuppgifter, men där fanns inget telefonnummer angivet eftersom Börgelsson "inte minns det utantill". Han uppmanar i stället dem som behöver få kontakt att ta kontakt per e-post.

I en brevväxling med Iltalehti uppger Börgelsson att de andra partierna "svikit mitt kära fosterland" och att "Sjustjärnerörelsen är mitt sista hopp".

- Jag har stött Paavo hela mitt liv och om han inte kan rädda Finland från globalisterna och kommunisterna, kan ingen göra det. Det är min plikt att hjälpa till, säger Börgelsson.

Sedan dess har Börgelssons e-postadress tagits ur bruk och nu uppger Lindell och partisekreterare Seppo Hauta-aho till Helsingin Sanomat att en person som Börgelsson inte existerat och att de aldrig talat med honom per telefon.

- Jag försökte kontakta honom per e-post och berätta att medierna har fått upp intresset för honom, men adressen hade redan tagits ur bruk, säger Lindell till Helsingin Sanomat.

Enligt Hauta-aho verkat det röra sig om att någon tagit sig in i partiets system och spelat dem ett spratt.

- Här skedde ett misstag och kandidaturen framskred utan någon större kontroll.

Publicitetstrick?

Hauta-aho säger ändå till Helsingin Sanomat att fallet Börgelsson aldrig var ett marknadsföringstrick.

Samtidigt beklagar sig Hauta-aho ändå över att många medier ignorerade faktumet att Sjustjärnerörelsen tänker ställa upp 70 personer som kandidater i riksdagsvalet.

Enligt honom har rörelser som Hjallis Harkimos Liike Nyt fått mer publicitet för sina 48 kandidater.

Om nu Börgelsson någonsin existerade eller inte så har han åtminstone underhållit människor på sociala medier.

Huruvida det var någon som spelade Väyrynen ett spratt eller Väyrynen som spelade Finland ett spratt förblir obesvarat.

Vad tror du? Kommentera nedan.

Källor: Iltalehti, Helsingin Sanomat

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes