Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals IS-krigare flyr rörelsens sista fästen i Syrien

Svarta rökmoln efter en flygräd mot IS-styrkor i östra Syrien
Rökmoln stiger upp efter en amerikansk flygräd mot IS-mål i Deir Ezzor i östra Syrien Svarta rökmoln efter en flygräd mot IS-styrkor i östra Syrien Bild: AFP / Lehtikuva Dayr az-Zawr,Islamiska staten (IS)

Extremiströrelsen Islamska staten är på väg att förlora sina sista fästen.

Närmare 500 IS-krigare har under den senaste veckan flytt från det sista området som extremiströrelsen kontrollerar i landskapet Deir Ezzor östra Syrien.

Det oppositionsallierade nätverket Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) rapporterar att även upp till 5 000 civila, de flesta av dem kvinnor och barn, har flytt området. Merparten av dem är familjemedlemmar till IS-krigare.

Den kurddominerade milisstyrkan SDF kunde på tisdagen enligt SOHR avancera in i området utan att möta motstånd.

Området som fortfarande kontrolleras av IS har krympt till 10 kvadratkilometer.

SDF inledde offensiven mot de sista IS-fästena i Deir Ezzor i september. Offensiven stöds av amerikanskt attackflyg.

Sedan början av december har nästan 27 000 människor lämnat området. 1 800 jihadister som gett sig till SDF.

Islamska staten erövrade under 2014 stora landområden i Syrien och Irak.

Sedan dess har rörelsen förlorat största delen av sitt territorium och kontrollerar numera endast några små områden i gränsområdet mellan länderna.

Kvarlevorna av dödsoffren vid bombattentatet i Manbij anlände med flyg till USA den 19 januari och togs emot bland annat av president Donald Trump.
Kvarlevorna av dödsoffren vid bombattentatet i Manbij anlände med flyg till USA den 19 januari och togs emot bland annat av president Donald Trump. Kvarlevorna av dödsoffren vid bombattentatet i Manbij anlände med flyg till USA den 19 januari och togs emot bland annat av president Donald Trump. Manbij,USA,soldater

Även om IS är besegrat på slagfältet så har rörelsen fortfarande en närvaro i stora delar av Syrien och Irak. Senast på måndagen dödades flera amerikanska soldater i ett IS-bombdåd i Manbij i nordöstra Syrien.