Hoppa till huvudinnehåll

Kom och träffa Kimitoöns flyktingfamiljer

Ida Lundell öppnad dörren för Rasim Al Sharkat. Utanför är det vackert vinterväder.
Rasim Al Sharkat träffar Ida Lundell före kursen i finska börjar. Ida Lundell öppnad dörren för Rasim Al Sharkat. Utanför är det vackert vinterväder. Bild: Joacim Oksanen/Yle person,Rasim Al Sharkat

Dalsbruks nyanlända flyktingar har mest sprungit omkring till olika myndigheter och skött praktiska ärenden. Nu ska de få en välbehövlig paus och landa, säger flyktinghandledare Ida Lundell.

- I taxin på väg från flygfältet visste de inte ens vart de skulle, de gissade på Åbo och då fick vi förklara att vi ska till en ö i skärgården - men med bilväg ända fram, säger Ida Lundell, flyktinghandledare vid Kimitoöns kommun.

Onsdagen den 23.1 klockan 17.30 ordnas en välkomstbjudning för ortsbor och de nya flyktingfamiljerna i Dalsbruks finska skola - Taalintehtaan Koulu. Kommunen arrangerar en enkel tillställning med kaffe och tilltugg i samarbete med Röda Korset.

- Det ska vara låg tröskel att komma. Familjerna vill gärna träffa de som har ställt allt i ordning för dem i deras nya hem. Det kan också kan vara kul för de som donerat saker eller annars bara vill säga hej att kunna träffas, säger Lundell.

Rasim Al Sharkat ser in i kameran, i bakgrunden ett vackert vinterlandskap med frostiga träd.
Rasim Al Sharkat tycker att Dalsbruk är en bra plats att börja på. Rasim Al Sharkat ser in i kameran, i bakgrunden ett vackert vinterlandskap med frostiga träd. Bild: Joacim Oksanen/Yle person,Rasim Al Sharkat

Rasim Al Sharkat och hans familj anlände till Dalsbruk år 2017. Han minns att det var ovant med den ljudlösa omgivningen i Dalsbruk.

- Det var tyst och lugnt när vi kom till Dalsbruk. En lättnad efter en lång tid på flykt, förklarar Rasim Al Sharkat.

Al Sharkat har också hunnit träffa de nya familjerna och bland annat besökt matbutiken tillsammans med dem. De kunde konstatera att den ena familjen bott på samma ställe i Turkiet före de fick komma till Finland.

Själv har han redan lärt sig att prata en del finska och vill komma igenom grundskolan för att kunna utbilda sig till ingenjör inom varvsindustrin.

- Min bror studerar just nu i Åbo och jag känner att det börjar bli dags att flytta vidare även för egen del, säger Al Sharkat.

Ett liv i flykt

Redan i Turkiet fick familjerna informationspaket om Finland och enligt Lundell var de ganska väl pålästa.

- De hade gjort lite research både om Finland och om vädret här, så de hade med sig en del varma kläder. De är också väldigt ivriga med att få börja öva på finskan och några hade tränat lite med hjälp av Youtube, säger Lundell.

Den ena familjen har varit på flykt i ungefär fyra år. Det betyder att de minsta barnen inte minns annat än ett liv i flykt.

- De hade varit länge på flykt och hade behov av att komma bort från Turkiet nu, säger hon.

Två familjer sitter vid ett bord under en fest.
Välkomstfesten för flyktingarna i Nagu var ett lyckat koncept ansåg både ortsbor och de nyanlända. Två familjer sitter vid ett bord under en fest. Bild: Yle / Nora Engström Nagu,välkomstfest för flyktingar i nagu

I Nagu ordnade man hösten 2018 en välkomstfest för de nyanlända flyktingarna. Det var mycket uppskattat både bland ortsbor och flyktingar.

- Det är bra att hålla en sån här träff där de kan knyta kontakter med varandra. Det finns många som vill hjälpa men kanske inte vet hur man ska ta det första steget, säger Lundell.

Efterlyser vänfamilj

Lundell efterlyser fortfarande personer eller familjer som kunde tänka sig att ställa upp som vänfamilj.

- Man kan göra lite på olika sätt, vissa har badat bastu, andra tar en kaffe och kanske läser något tillsammans och en tredje kanske tar med dem och fiska. Så länge man finns där så att familjerna kan öva sin finska hjälper det väldigt mycket, fortsätter hon.

Att ställa upp som familjevän är inte bindande på något sätt. Lundell hälsar att även om familjerna kommer att integreras på finska, så är även svenskspråkiga personer mer än välkomna att höra av sig om de är intresserade av vänverksamheten.