Hoppa till huvudinnehåll

Lättad Eveliina Piippo efter JVM-silvret: "Det här ger tro på att jag kan bli något stort"

Eveliina Piippo vann VM-silver i U23-klassen i Lahtis.
Eveliina Piippo vann VM-silver i U23-klassen i Lahtis. Eveliina Piippo vann VM-silver i U23-klassen i Lahtis. Bild: Lehtikuva Eveliina Piippo

Eveliina Piippo hade tudelade känslor efter att ha förlorat VM-guldet i U23-klassen med två sekunder. Silvermedaljören var ändå mest lättad över att äntligen ha lyckats komma in bland de tre bästa i junior-VM.

I U20-klassen i junior-VM var Piippo flera gånger nära att vinna medalj, men det var först under hennes första år i U23-klassen som 20-åringen fick till ett lyckat lopp.

Under de fem första minuterna efter målgången var det enbart positiva känslor som Piippo kände då hon blev omkramad av flera landslagsledare – bland dem seniorlandslagets chefstränare Matti Haavisto.

– Jag var riktigt lättad. Det har ändå kommit flera placeringar fyra, fem och sex i tidigare junior-VM, så den här silvermedaljen var nog en vinst, berättar Piippo för Yle Sporten.

Eveliina Piippo efter målgången  i JVM-silverloppet i Lahtis.
Eveliina Piippo förlorade JVM-guldet med knapp marginal men var klart snabbare än bronsmedaljören Tiril Udnes Weng. Eveliina Piippo efter målgången i JVM-silverloppet i Lahtis. Bild: Lehtikuva Eveliina Piippo

En knapp timme efter att ha genomfört loppet på 10 kilometer kände sig Piippo fortfarande besviken över att hon förlorat med två sekunder mot Rysslands Maria Istomina. Samtidigt kände hon att hon gav allt.

– Min plan var att ta det lugnt under det första varvet, men det gick ändå så att jag startade ganska hårt. Sedan försökte jag bara hålla samma fart ända fram till mål.

– Jag fick helt bra mellantider. Det påverkade inte så mycket att Istomina startade efter mig. Jag är nöjd med mitt lopp och med hur jag fördelade farten.

Du berättade att det kändes riktigt illa under en kort stund vid 7,5 kilometer. Beskriv den stunden.

– Då kände jag att benen var jättetunga med mycket mjölksyra, men stunden tog bara fem sekunder då mamma hejade på mig vid tunnlarna och jag fick tillbaka ”fajtmoden”.

Din målsättning är att bli bäst i världen. Det här är din karriärs hittills största merit. Hur stort känns det?

– Visst känns det stort. Jag har ju egentligen inte haft några meriter från sådana här tävlingar.

– Jag tror att det här ger mycket självsäkerhet och tro på att jag kan bli något stort. Det gäller att jobba hårt och göra smarta val de kommande åren.

Tränaren förutspår framgång i världscupen

Piippos tränare Ville Oksanen känner stolthet och glädje för sin adept ”Eves” skull.

– De senaste åren har junior-VM inte gått som planerat. Hon har blivit sjuk och annat.

– Nu klarade hon av att fokusera och förbereda sig bra även om det är hemma-VM och medierna har varit intresserade av henne, konstaterar Oksanen.

JVM-silvret är Piippos största merit så här långt.
JVM-silvret är Piippos största merit så här långt. JVM-silvret är Piippos största merit så här långt. Bild: Lehtikuva Eveliina Piippo

Piippo tävlar inte på fredag i masstarten med klassisk teknik i Lahtis utan reser till Ulricehamn för att delta i fristilsloppet på 10 kilometer på lördag.

I december slutade Piippo på 22:a plats på 15 kilometer med fri teknik i Beitostölen. Det är hennes bästa placering i världscupen så här långt.

Tränaren Oksanen tror att hon med ett liknande lopp som i dag har möjligheter att klara sig bättre än så.

– Där fanns flera åkare som har slutat bland de tio eller tjugo bästa i världscupen, som förlorade klart mot Eveliina i dag.

Läs mera:

Eveliina Piippo efter att ha kommit mål.

JVM-silver! Eveliina Piippo tappade på slutet och förlorade med liten marginal

I junior-VM på skidor för under 23-åringar såg Eveliina Piippo länge ut att vara på väg mot guld på 10 kilometer fritt. Hon fick ändå på slutet se sig passerad av ryskan Maria Istomina som vann med två sekunders marginal.

Läs mera:

Exceptionella skidtalangen tränar bland renar – Eveliina Piippo måste leva till 198-åring för att nå sin dröm

Ett gammaldags längdlöfte med 50 kilometer uppförsbacke som drömdistans, nya favoritdjuret renen som träningssällskap och ätstörningsproblemen som bromsat utvecklingen bakom sig. Sportmagasinet har träffat träningsnarkomanen och landslagsnykomlingen Eveliina Piippo, som vill bli världens bästa skidåkare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport