Hoppa till huvudinnehåll

Mobbningsfritt kafé, idrottsresor eller ungas pridevecka - ungas projekt i Åbo får 10 000 euro

Kvinnor som skejtar.
Kvinnor som skejtar. Bild: Yle/ Frida Lönnroos ungdomar

Ungdomsfullmäktige delar igen ut bidrag till de ungas projekt. Ansökningstiden pågår från den 28 januari till den 24 februari.

Pengarna är särskilt avsedda för praktiska projekt med fokus på de ungas delaktighet. Liksom tidigare år delar ungdomsfullmäktige ut sammanlagt 10 000 euro. Ett projekt kan beviljas högst 2 000 euro. Finansiering kan ansökas av grupper som består av minst tre personer mellan 13 och 19 år som bor eller studerar i Åbo.

– Ungdomsfullmäktige beslutar genom omröstning vilka projekt som ska beviljas pengar. De bästa projekten får den summa som de ansökt om, säger ungdomssekreteraren Mirja Teräs vid Åbo stads ungdomstjänster.

Tidigare år har ungdomsfullmäktige bland annat finansierat ett projekt för ett mobbningsfritt kafé som genomfördes av studerandena vid Bovallius ammattiopisto, de ungas pride-vecka i Åbo, ett diskussionsmöte som ordnades av Europeiska Ungdomsparlamentets lokalförening i Åbo samt en resa för eleverna i Katariinan koulu till Kuortane Junior Games, en idrottstävling för unga med funktionsnedsättning.

färgglada paraplyer och en massa människor som går i åbos prideparad 2018
Åbo Pride 2018. färgglada paraplyer och en massa människor som går i åbos prideparad 2018 Bild: Yle/Jasmine Nedergård prideparader,paraplyer,Åbo,parader,åbo pride 2018

För att ansöka om pengar till sitt projekt behöver projektet inte koordineras av en förening eller en skola, utan till exempel en grupp kompisar kan få finansiering för sin idé. Det viktiga är att projektet är av praktisk karaktär.

– De unga som ansökt om projektpengar bjuds in till ungdomsfullmäktiges möte i mars för att motivera varför just de ska beviljas finansiering, säger Teräs.

Här kan du ansöka om finansiering för ditt projekt.