Hoppa till huvudinnehåll

Presidentens årliga tal får inte hållas i kongressen - Trump går med på att vänta

USAs president Donald Trump pekar.
USAs president Donald Trump pekar. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,USA

USA:s president Donald Trump och demokraten och talmannen Nancy Pelosi är i luven på varandra igen. Nu verkar Pelosi ändå ha segrat: Presidenten går med på att vänta med sitt årliga tal till nationen.

I ett dubbelt Twitter-meddelande meddelar president Trump att han går med på Pelosis begäran att skjuta upp presidentens årliga tal till nationen.
Hoppa över Twitterpostning


Det är med anledning av den amerikanska statsapparatens nedstängning som känslorna mellan Trump och Pelosi går heta.

Inställt tal en "skamfläck"

Nedstängningen har pågått i 33 dagar, eftersom Trump vill ha sin mur vid gränsen till Mexiko. Demokraterna vägrar. I dag ska senaten rösta om frågan.

Så länge nedstängningen pågår får Trump inte hålla talet till nationen i kongressen, ansåg Pelosi igår.

Trump svarade med att säga att han kommer att göra det ändå, eller hålla talet till nationen på en "alternativ plats". Han kallade det inställda talet en "skamfläck".

Kamp om sanningen

Enligt republikanerna stoppade Pelosi Trump från att hålla talet eftersom hon inte vill "höra sanningen" om gränssäkerheten och inte vill låta amerikanerna få sanningen.

- Demokraterna har radikaliserats. De vill inte stoppa brotten och det skulle vi lätt kunna göra vid södra gränsen, sa Trump.

Nu anser Trump ändå att inget går upp mot den ärofyllda salen i Kongressen, med dess historia, traditioner och betydelse. Han ser fram emot att hålla talet inom kort.

Kampen mellan Trump och Pelosi

Trump och Pelosi har redan länge varit i luven på varandra, men grälen om muren och nedstängningen av statsapparaten tog det hela till nya nivåer.

För ungefär en vecka sedan ställde Trump in Nancy Pelosis resa till Afghanistan när hon och hennes följe redan befann sig på flygplatsen.

- Med tanke på de 800 000 fantastiska amerikanska arbetarna som inte får betalt, så är jag övertygad om att du är överens om att det är helt på sin plats att skjuta upp det här pr-jippot, skrev Trump i brevet där han meddelade om den inställda resan.

Trump föreslog då att Pelosi stannar kvar i Washington i stället och förhandlar om muren mot Mexiko. Han tillade att hon förstås alltid kunde välja att flyga kommersiellt.

Det inställda flyget spekulerades ha kommit som svar på Pelosis hot om att redan då ställa in talet till nationen.

Artikeln uppdaterades 24.1.2019 klockan 7.40 med att president Trump skjuter upp talet till efter att nedstängningen är över.

Läs mera:

Amerikanska statsanställda kräver: "Pengarna är slut, nu måste vi få börja jobba"

Några kassar mat, tvål och mjöIk räddar vardagen för många statsanställda i USA. Allt fler söker sig till matbanken. Men det är delvis med skam och skuld.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes