Hoppa till huvudinnehåll

Regissören bakom Oscarsnominerade Bohemian Rhapsody anklagas för flera fall av sex med minderåriga - igen

Regissören Bryan Singer anklagas för våldtäkt och sexuellt utnyttjande - igen.
Regissören Bryan Singer anklagas för våldtäkt och sexuellt utnyttjande - igen. Regissören Bryan Singer anklagas för våldtäkt och sexuellt utnyttjande - igen. Bryan Singer

Bryan Singer, regissören bakom storfilmer som Bohemian Rhapsody och X-Men, anklagas för sexuellt utnyttjande av flera unga pojkar.

Anklagelserna publicerades i tidningen The Atlantic där fyra män hävdar att Singer utnyttjade dem sexuellt i slutet av 90-talet. Samtliga män säger sig ha varit tonåringar när det hände.

The Atlantic säger sig ha talat med över 50 källor under en 12 månader lång utredning. De fyra männen som talat med tidningen har aldrig tidigare öppet talat om sina upplevelser.

En av männen uppger att han var 13 år gammal när Singer grep tag i hans könsorgan när han jobbade som statist på filmen Apt Pupil.

En annan man säger sig ha haft sex med Singer när han var 15 år gammal, en tredje när han var 16 och den fjärde ska ha haft oralsex med Singer när han var 17 eller 18.

- Han brukade sticka händerna ner i byxorna på mig utan tillstånd. Han brukade tvinga alkohol och droger i människor för att sedan ha sex med dem, säger en av männen.

Senast anklagad för drygt ett år sedan

December 2017 anklagades Singer för våldtäkt av Cesar Sanchez-Guzman som hävdade att han tvingats till oral- och analsex på en yacht när han var 17 år gammal.

Singer förnekade anklagelserna och fallet svävar fortfarande i ovisshet.

Sanchez-Guzman uppger till The Atlantic att "industrin (red.anm. filmindustrin) kommer att sopa det hela under mattan och låtsas att det aldrig hänt. De flesta ser inte sanningen".

Singers professionella karriär skakades när han fick sparken som regissör för Bohemian Rhapsody när det endast återstod två veckor av filmandet.

Queen, Rami Malek, Mike Myers och Graham King vann pris för bästa film med Bohemian Rhapsody.
Bohemian Rhapsody blev bland annat utsedd till bästa dramafilm på årets Golden Globes. Queen, Rami Malek, Mike Myers och Graham King vann pris för bästa film med Bohemian Rhapsody. Bohemian Rhapsody,Rami Malek,Queen,Golden Globe Award

Trots det här är han krediterad som filmens regissör. Filmen har sedan dess vunnit flera priser och har även nominerats som bästa film på årets Oscarsgala.

Singers nästa film heter Red Sonja där huvudkaraktären är en hjältinna som utsatts för sexuellt våld. För tillfället förhandlar Singer med filmbolaget Millenium Films om en lön på drygt tio miljoner dollar, uppger Hollywood Reporter.

Singer kallar artikeln "homofobisk attack"

Singer svarar på artikeln i The Atlantic med ett långt uttalande där han kallar texten en attack skriven av en "homofobisk journalist som varit besatt av mig sedan 1997".

- Det är sorgligt att The Atlantic sjunker så här lågt. Jag måste igen upprepa att den här visan återupprepar falska påståenden från falska åtal av flera vidriga individer som ljuger för pengar och uppmärksamhet. Det är inte heller överraskande att det här inträffar när Bohemian Rhapsody kammar hem priser, lyder uttalandet.

Påståenden om sexuella trakasserier och våldtäkter har följt Bryan Singer sedan slutet av 1990-talet.

1999 hävdas Singer ha flugit barnskådespelaren Mike Egan till Hawaii där han under diskussioner om diverse filmroller matats med kokain, andra droger och alkohol och sedan våldtagits.

Mål för dokumentär

I ett annat åtal påstår en ung man att han kontaktats av Hollywoodproducenten Gary Goddard och att Singer samt Goddard tafsat på honom i ett hotellrum efter premiären av Singerfilmen Superman Returns.

När mannen, som då var 17, protesterade, kallades någon dit för att slå honom om han inte gick med på sexuellt umgänge.

I många av anklagelserna rör det sig om unga, minderåriga pojkar som lockats till sexuellt umgänge genom löften om roller i filmer som X-Men.

Inget av de flera åtal som riktats mot Singer har lett till någon form av bestraffning.

Singer nämns även flera gånger i den Oscarsnominerade dokumentärregissören Amy Bergs film Open Secret som gör en djupdykning i kulturen kring sexuella trakasserier av barn i Hollywood.

Open Secret fick stående ovationer på dokumentärfilmfestivalen Doc NYC, men trots mycket positiva recensioner ville ingen agera som distributör för filmen.

- Vi fick inga erbjudanden från Hollywood. Inte ett enda, sade dokumentärens producent Gabe Hoffman till The Guardian.

Källor: The Atlantic, Hollywood Reporter, Variety, The Guardian, Indiewire