Hoppa till huvudinnehåll

Se hur Fortnite får killarna att dansa - nu vill alla gå på kurs

Det är varmt, trångt och nära till skratt i gymnastiksalen i Hovirinta skola. På programmet är Hype, Tidy, Flapper och Floss - några av dansrörelserna i det populära datorspelet Fortnite.

Vårens två kurser fylldes direkt - av unga dataspelande killar.

- Jo, det här är pojkgrupper. Det här är något nytt och alla är nya som är med, berättar en glatt överraskad Solveig Ekholm, som är danslärare vid Musikinstitut Arkipelag.

Initiativet till kursen kom från en mamma, som ville flytta sonens dansintresse från datorn och ut ur vardagsrummet.

Det är faktiskt datorspelet som har lockat killarna till kursen. Det intygar Emil Railonvirta och Tuukka Virtanen som deltar i en av kurserna.

- Jag är här för att jag gillar att spela Fortnite, det är ett bra spel. Jag gillar då man vinner, förklarar Tuukka Virtanen.

Två pojkar, Emil Railovirta och Tuukka Virtanen.
Fortnite är Emil Railovirtas och Tuukka Virtanens favoritspel. Två pojkar, Emil Railovirta och Tuukka Virtanen. Bild: Yle / Dmitri Volgin Fortnite,dans,Tuukka Virtanen

Gruppen värmer upp, leker och börjar sedan fila på dansstegen. Undervisningen på kursen i sig skiljer sig alltså inte så mycket från en vanlig danskurs. Dessutom finns liknande steg som i Fortnite inom andra dansinriktningar, påpekar Solveig Ekholm då hon beskriver dansstegen.

- Det är ganska nära street och ganska nära hiphop, egentligen.

I själva datorspelet gäller det att överleva. Man kan spela både ensam eller i grupp. Danserna i spelet utförs bara vid välvalda tillfällen, annars kan det gå illa.

- Man kan inte dansa så mycket i spelet, eftersom det hörs då du dansar och någon kan höra dig. Då de komma och ta livet av dig.

Fortnite
Så här kan det se ut när man spelar Fortnite. Fortnite Bild: Epic Games Fortnite

Varför killarna kommit med på kursen spelar mindre roll, men vid Musikinstitutet Arkipelag hoppas man att danstrenden bland killarna ska leva vidare.

- Fast kanske Fortnitestegen tar slut, så hoppas vi att att det skulle kunna vara någonting som pojkarna skulle kunna fortsätta med, om vi bakar in hiphop och andra dansgrenar.

Eftersom det ännu finns intresserade för fler Fortnite-kurser, planeras en tredje kurs för våren.

Se tv-nytt inslaget om kursen (startar vid 14:14):