Hoppa till huvudinnehåll

Skytteligatvåan Zujic flyttar till GrIFK – första kontakten togs under bortamatch i höstas: "En liten diskussion startade som sedan ledde till intresse från vår sida"

Nikola Zujic.
Nikola Zujic flyttar österut. Nikola Zujic. Bild: Handbollförbundet/Matti Matikainen handboll,Hangö IK,hc hik

Handbollsspelaren Nikola Zujic som har öst in mål i HC HIK flyttar till Grankulla IFK. Kontraktet sträcker sig till våren 2020 och innehåller en option för ytterligare en säsong. Hangö har varit väldigt tillmötesgående, de har inte velat stoppa honom, säger GrIFK:s ordförande Kristoffer Aspelin till Yle Sporten.

Serben Zujic kom till Finland för över fyra år sedan och har förutom den pågående säsongen i ligajumbon HC HIK hunnit med fyra säsonger i Helsingfors IFK. Nu flyttar han tillbaka till huvudstadsregionen men väljer spel i GrIFK.

Den första kontakten togs redan under hösten.

– Vi spelade mot dem i Hangö på hösten. Nikola hade en fingerskada och satt vid sidan av planen, säger Aspelin.

– Några vänliga fraser utbyttes mellan vår tränare Kaj Hagman och Zujic. En liten diskussion startade som sedan ledde till intresse från vår sida då vi visste att HC HIK kanske inte uppnår sina målsättningar.

Hangö har varit väldigt tillmötesgående, de har inte velat stoppa honom.

Diskussionerna intensifierades för några veckor sedan.

– Sedan tog det fart vid jul. Vi snackade med honom och han var intresserad av att flytta och uppnå sina personliga mål på sikt. Vissa andra klubbar var också intresserade och diskuterade med honom.

– I januari valde han oss. Hangö har varit väldigt tillmötesgående, de har inte velat stoppa honom.

I HIK, som har noll poäng efter 14 spelade matcher, har Zujic stått för 83 av lagets 280 mål – nästan 30 procent.

Skytteligan i herrarnas handbollsliga den 23 januari

1. Ardo Puna (HIFK) 116
2. Nikola Zujic (GrIFK) 83
2. Jane Jancev (PIF) 83
4. Teemu Tamminen (Cocks) 80
5. Ott Varik (SIF) 79

"Senast nu anmäler vi oss till medaljstriden"

Ligafemman GrIFK kommer i dagarna även att få tillbaka sin skadade landslagsspelare Anthony Hellakoski och höjer nu målsättningen.

– Senast nu anmäler vi oss till medaljstriden, säger Aspelin.

Förutom spelandet kommer Zujic även att ha uppgifter inom klubben.

– Han är på idrottsvisum, så han kan inte jobba, men han kommer att fungera som personlig tränare inom föreningen. Dessutom kommer han att träna juniorlag. I princip är han vår första spelare som inte jobbar vid sidan om.

Nästa års lagbygge framskrider

Aspelin säger att GrIFK har inlett lagbygget och att nästa års lag till stora delar kommer att vara spikat inom en månad.

– Vi har en stomme och det här är ytterligare en viktig pusselbit. Om en månad borde laget för nästa säsong till stora delar vara klart.

– Zujic har själv varit väldigt tydlig med att han vill binda sig för nästa säsong. Han har ambitioner att stanna länge i Finland. Hans fru har precis gjort språkprovet och får börja jobba. De planerar för en framtid här. Han borde inom ett par år få arbetsvisum och då på riktigt kunna jobba som personlig tränare som han är utbildad till.

Planen är att Zujic ska debutera mot Cocks den 30 januari.

Kontraktet inkluderar förutom våren 2019 även säsongen 2019–2020 och dessutom finns det en spelar- och klubboption för säsongen 2020–2021.