Hoppa till huvudinnehåll

Åbopolis dömd för misshandel och ärekränkning – slog en kvinna och ropade rasistiska ord till män med utländskt påbrå

Åbo rättscenter
Åbo rättscenter. Åbo rättscenter Bild: Yle/ Nora Engström åklagarämbete

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt en polis verksam i Åbo till böter för ärekränkning och lindrig misshandel.

Domen bottnar i en händelse i en taxikö år 2017 där en kvinna hade reagerat på en man som uppträdde aggressivt. Mannen hade ropat rasistiska ord till tre män med utländskt påbrå som hade gått förbi honom i taxikön.

Kvinnan hade då försökt lugna ner mannen, men när hon gjorde det fick hon ett slag i ansiktet. Mannen uppgav strax efteråt att han var polis.

Kvinnan gjorde senare en brottsanmälan, vilket ledde till åtal. I rätten erkände polisen att han varit berusad, men att han samtidigt har svårt att se att han skulle ha agerat enligt åtalet.

Domstolen trodde dock inte på mannens syn på saken och valde i stället att skärpa straffet eftersom brottet hade rasistiska motiv. Att mannen dessutom är polis påverkade också domen.

Dömdes till böter

Polisen dömdes till 2 640 euro i böter för ärekränkning och lindrig misshandel. Utöver böterna ska mannen betala 700 euro i skadestånd till kvinnan och hennes rättegångskostnader på 1 800 euro.

Tapio Huttunen, chef för polisinrättningen i sydvästra Finland, ser händelsen som en väldigt olycklig incident.

– Vi fick reda på domen igår (onsdag). Vi ska nu kalla in honom och därefter bestämma vilka följder den här händelsen får, säger han till Yle.

Det kan exempelvis röra sig om en skriftlig varning eller en tidsbegränsad avstängning från jobbet.

Ilta-Sanomat var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland