Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Det ska mycket till för att det ska bli en vårdreform

Pilar med vårdreformsord på en turkos bakgrund.
Pilar med vårdreformsord på en turkos bakgrund. Bild: Yle/Sebastian Dahlström Social- och hälsovårdsreformen (Sote),analys,ag karlsson

Vård- och förvaltningsreformen har stötts och blötts hela regeringsperioden. Kritiken har varit hård och ställvis driven av politiska syften. De senaste dagarnas händelser får ändå också den mest inbitna ”Sote”-anhängaren att tappa tron, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Vård- och förvaltningsreformen har utsatts för ovanligt hård och öppen kritk den senaste tiden.

Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken tror inte att reformen leder till önskade inbesparingar och sakkunniga har kommit med magsura kommentarer under utskottsbehandlingen.

Nu senast har det uppdagats att arrangemangen för Ålands del fortfarande är oklara.

Mycket liten majoritet kvar

Förutom sakargumenten tampas regeringen med sifferlära.

Samlingspartiets Susanna Koski och Elina Lepomäki har sagt att de motsätter sig reformen, och Maria Lohela lämnade Blå framtid för att gå med i oppositionsgrupperingen Liike Nyt.

Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo hann deklarera att riksdagsgruppen inte kräver gruppdisciplin i frågan.

Det räknas allmänt att regeringen nu har 100 ledamöter för reformen, medan 99 kan tänkas rösta emot.

Oklart om alla dyker upp för att rösta

Förutom att det måste finnas tillräckligt många som röstar för reformen, måste folk vara på plats för att rösta.

Riktigt alla ledamöter är sällan i riksdagen för omröstningar. I det här fallet kan det hända att någon ”råkar” missa omröstningen eller låter bli att rösta.

Fler avhopp klarar regeringen knappast av, trots att man ännu hoppas att någon från oppositionen ska rösta för reformen.

Tidtabellen också ett problem

Vidare är tidtabellen ytterst stram. Senast på torsdagen lät grundlagsutskottet förstå att man inte har något nytt att berätta om behandlingstidtabellen.

Tanken om att kalla in ledamöterna för omröstning efter att de hemförlovats på våren har figurerat. Det skulle vara en mycket ovanlig åtgärd, som skulle se konstig ut då partierna kampanjerar inför riksdagsvalet.

En helt annan sak är om det alls kommer att finnas något att rösta om i vår då problemen hopar sig som de gör.

Vad ska regeringen hitta på?

I samband med många andra projekt skulle enbart sakargumenten räcka för att sätta stopp för det hela. Men nu handlar det om regeringens största projekt.

Statsminister Juha Sipilä (C) har tidigare visat att han kan hitta på ovanliga lösningar för att hålla ihop regeringen och hålla sina reformer vid liv.

Nu kämpar han ändå emot krafter på så många olika fronter att sannolikheten för framgång sjunker för var dag som går.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes