Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösheten har minskat rejält i Egentliga Finland de senaste åren - sysselsättningsläget förbättras snabbast i Åboland och Salo

Husbyggare på inveon
Arkivbild. Husbyggare på inveon Bild: Yle/Jeannette Lintula yrkesinstitutet inveon

Antalet arbetslösa har minskat i alla delar av landskapet under det senaste året. Snabbast minskar arbetslösheten i Åboland och i Salo.

Totalt har arbetslösheten minskat med 30 procent i landskapet de senaste två åren

Arbetslösheten har minskat också bland unga. Antalet arbetslösa i Egentliga Finland har minskat i alla åldersklasser och oberoende av utbildningsgrad.

Också långtidsarbetslösheten minskar i landskapet, uppger Närings-, trafik- och miljöcentralen. På två år har antalet långtidsarbetslösa minskat med 44 procent (4300 personer).

Fler arbetslösa i december - men ändå färre än på 10 år

I december var 21 500 personer arbetslösa arbetssökande i Egentliga Finland. Traditionellt ökar antalet arbetssökande i december månad.

Det beror enligt NTM-centralen på att utexaminerade studerande kommer ut på arbetsmarknaden och på att visstidsanställningar löper ut.

Jämfört med december 2017 var de arbetslösa 3400 personer (14 procent) färre. Senast de arbetslösa varit lika få i december var år 2008.

De arbetslösa i Egentliga Finland utgjorde i slutet av december 9,5 procent av arbetskraften. Det är lägre en snittet för hela Finland, som ligger på 9,7 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland