Hoppa till huvudinnehåll

ÅU: Inget åtal för båtolyckan i Nagu

En aluminiumbåt har varit med om en olycka till havs, där en större båt kört in i styrbordssida på båten. Den dras upp på en trailer efter olyckan.
Aluminiumbåten där den allvarligt skadade familjen färdades då olyckan skedde. En aluminiumbåt har varit med om en olycka till havs, där en större båt kört in i styrbordssida på båten. Den dras upp på en trailer efter olyckan. Bild: Gränsbevakningsväsendet Nagu,Innamo,Fritidsbåt,fartygsolyckor,olyckor,Sjöolycka,olyckor vid vatten

Häradsåklagare Outi Pyykkönen har beslutat att inte väcka åtal mot de inblandade i båtolyckan i Nagu i juli 2018. Det skriver tidningen Åbo Underrättelser.

Tre människor skadades allvarligt då två fritidsbåtar kolliderade norr om Nagu den 29 juli. En mindre båt med utombordsmotor blev överkörd av en 15 meter lång motorbåt.

Båda båtarna hade tre personer ombord. De skadade färdades i den mindre båten och fördes med två olika helikoptrar till Åbo för vård.

MOTORBÅTAR KOLLIDERADE UTANFÖR NAGU 29.7.2018
MOTORBÅTAR KOLLIDERADE UTANFÖR NAGU 29.7.2018 Bild: Västra Finlands sjöbevakningssektion krock

Båda båtförarna misstänktes efter olyckan för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och för underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap.

Utredningen visade senare att den mindre båten som var på väg mot sydost var väjningsskyldig då kollisionen inträffade. Föraren har erkänt att det var han som borde ha väjt. Båtens kapell var uppspänt, men enligt föraren var sikten trots det förhållandevis god.

Åklagaren: Det hela var en mänsklig tragedi

Åklagaren motiverar sitt beslut att inte väcka åtal med de allvarliga skador som föraren och hans familj ådrog sig i olyckan.

Det hela var en mänsklig tragedi och med tanke på omständigheterna skulle det vara oskäligt och oändamålsenligt att åtala föraren, skriver häradsåklagare Outi Pyykkönen i sitt beslut.

den större båten som fått lite skråmor
Den större båten. den större båten som fått lite skråmor Bild: Gränsbevakningsväsendet båtar,Sjöolycka,naguolyckan
den mindre båten som är ordentligt tilltyglad vid dess högra sida
Den mindre båten. den mindre båten som är ordentligt tilltyglad vid dess högra sida Bild: Gränsbevakningsväsendet båtar,Sjöolycka,naguolyckan

Läs också