Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Utrikesministeriet föll offer för bedragare och betalade 400 000 euro till fel konto

Ulkoministeriön toimitilat Katajanokka Helsinki
Utrikesministeriets byggnad på Skatudden i Helsingfors. Ulkoministeriön toimitilat Katajanokka Helsinki Bild: Derrick Frilund / Yle utrikesministeriet

Centralkriminalpolisen misstänker att finska utrikesministeriet lurades till att betala 400 000 euro i februari i fjol, uppger STT.

CKP utreder ärendet som grovt bedrägeri och grov penningtvätt. Pengarna var avsedda för utveckningen av ett rättshjälpssystem i Kirgizistan.

Enligt polisen lyckades bedragarna lura utrikesministeriet genom att skicka meddelanden från e-postadresser, försedda med namn på personer som arbetar på FN:s utvecklingsprogram.

- Den finska staten har haft såna här finansieringsavtal med FN:s utvecklingsprogram. Den finska staten har finansierat ett redan pågående projekt enligt avtal. Här har man nu lyckats komma emellan och uppträtt som en del av FN och så har pengarna utbetalats till fel konto, säger kriminalkomissarie Antti Perälä till STT.

En del av pengarna har hittats

Bedragarna misstänks ha gjort dataintrång på en FN-server, belägen utomlands. Därifrån har man kunnat övervaka den interna e-posttrafiken.

- På så vis har de sedan lyckats förfalska trovärdiga meddelanden med rätt personuppgifter. Ministeriet började utreda saken när de frågades varför pengarna inte kommit fram. Sedan fick man veta att kontot tillhörde till en privatperson, säger Perälä.

Enligt Perälä lyckades man få tillbaka en del av pengarna medan en del överfördes vidare.

- Vi har fått tillbaka en del av pengarna, men inte alla.

CKP misstänker för tillfället tre gärningspersoner för penningtvätt, men personen som planerade bedrägeriet och som misstänks för grovt bedrägeri har inte hittats.

Källor: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes