Hoppa till huvudinnehåll

Du ska ha is i magen om du ska delta i FM i vintersimning

Tre personer simmar i en vak.
Tävlingsarenan har byggts upp mellan stadsfärjan Föri och Åbo gästhamn. Tre personer simmar i en vak. Bild: Linus Hoffman/Yle vinterbad,Aura å,Vak,simning

Mer än 1 000 vintersimmare simmar i Aura å i Åbo då FM i vintersimning i år ordnas för 30:e gången.

Hela veckoslutet 1-3 februari 2019 blir en vinterkarneval, där det förutom FM-tävlingarna också ordnas simning för allmänheten, studenternas stafettävlingar och utmaningssimningar till förmån för Östersjön.

Tidigare talade man om vaksimning, men numera kallas grenen vintersimning, eftersom det inte alltid är fina isvintrar.

En person med isiga sockor på en brygga.
En person med isiga sockor på en brygga. Bild: Linus Hoffman/Yle vinterbad,Aura å,Vak,simning

Därför har man i Aura å kunnat bygga en simarena med sex parallella 25 meter långa banor. Tävlingsarenan har byggts upp mellan stadsfärjan Föri och Åbo gästhamn.

I de finska mästerskapen tävlar man i olika åldersklasser i bröstsim 25 meter och 50 meter, samt i frisim 25 meter. I bröstsim måste hjässan hållas ovanför ytan.

Varmare i vattnet än på land

Det gäller att ha is i magen, att försiktigt gå ner i vattnet utan att blöta ner mössan du har på huvudet.

- När man är i vattnet så är det varmt. Där är cirka +2 grader, medan det samtidigt som kallast kan vara -30 eller -40 grader i luften, förklarar organisationskommitténs ledare Mika-Pekka Näykki.

Publiken kan följa med tävlingarna från en läktare i närheten och för simmarna finns det badtunnor att värma upp i efter att ha simmat i det iskalla vattnet. Det är organisationen "Hulluna avantoon" som i samarbete med Suomen Latu och Åbo stad är värdar för arrangemanget.

Vid presskonferensen på torsdagen provsimmades banan, och den fick mycket beröm.

- Här är så vackert att simma med Åbo domkyrka som syns i ena ändan och med Suomen Joutsens master som syns i andra ändan av banan. I andra tävlingar har vi simmat ganska långt från centrum, säger San Törnroth som deltagit i både FM och VM flera gånger.

Bra för hälsan, eller åtminstone för välmåendet

Vinterbad och vintersimning anses bara bra för hälsan. Det ger mera brunt fett, det minskar spänningar och trötthet, och man får ett bättre minne och bättre humör. Eller gör det? Enligt Törnroth är det väldigt individuellt.

- Nog har jag också varit förkyld trots att jag har vinterbadat hur länge som helst, så jag är inte riktigt säker på alla nyttoaspekter, en del säkert.

Två personer simmar i en vak.
San Törnroth på tävlingbanan. Två personer simmar i en vak. Bild: Linus Hoffman/Yle vinterbad,simning,Aura å,Åbo

Den största nyttan för Törnroth säger hon att är den balanserande effekten, adrenalinet och den sköna känsla som hon bär med sig hela dagen.

Fast en negativ sak finns det också med vintersimningen. Törnroth tappade lite av orienteringsförmågan då hon simmat sina 50 meter.

- De där sekunderna efter att man stiger upp ur vattnet är lite jobbiga. Min kropp ville ha värme och jag försökte orientera mig till skydd, men jag kom inte ihåg varifrån jag hade kommit. Det är en mycket primitiv reaktion man får. Men nu känns det ju jättebra efteråt, säger Törnroth.

Åbo vill utveckla centrumområdet och genom att ordna evenemang i staden

- Det är fint att vi fått en vinterkarneval som ger välbehag till Åbo. Det bidrar till att vi kan erbjuda evenemang under hela året och ger glöd och glädje vid åstranden mitt i den kalla vintern, säger en glad stadsdirektör Minna Arve.

Vattnet i Aura å är dessutom nuförtiden så rent att man kan ha simtävlingar i den.

En vak uppsågad i Aura å.
FM i vintersimning avgörs vid Föri, med Åbo domkyrka som fond. En vak uppsågad i Aura å. Bild: Linus Hoffman / Yle vinterbad,Aura å,Åbo,fm i vinterbad

Vanligtvis är simning ändå förbjuden i ån, på grund av alla faror med strömmar och skrot på bottnen. Nu städas Aura å ändå upp inför tävlingarna.

Dyk Aura å rent-städevenemanget, som traditionellt har arrangerats under Åbodagen, anordnas nu för första gången mitt i vintern.

Dykare rensar ån, bara det inte är för kallt

Aura å har städats genom dykning i mer än 25 år, och nu städar Åbonejdens dykare Aura å på skrot på torsdag inför FM-tävlingarna.

Skrotet som dykarna plockar upp från ån staplas på ett avfallsflak intill bassängen, där publiken får se allt man hittat. Det brukar vara allt från cyklar till parkbänkar, kundvagnar och aluminiumburkar.

Räddningsdykare letar i Aura å.
Räddningsdykare letar i Aura å. Bild: Yle/Andy Ödman räddningsdykare i åbo

I fjol belönades städevenemanget med Finska dykarförbundets miljöpris.

Simtävlingarna kommer att genomföras oberoende av vädret, men dykningen har en köldgräns.

- Om det kallare än -10 grader, eller om det är blåsigt och kallare än -5 grader, så finns det risk för att utrustningen fryser, berättar Jouko Moisala från Åbonejdens dykare.

Vintersimning för publiken

För publiken finns det möjlighet att själva ta sig ett dopp i Aura å efter att tävlingarna avslutats på söndagen.

I avgiften ingår också bastu efteråt.

- När vi får chansen att ordna FM i närheten av stadskärnan så tror vi på att vintersimningen får många nya vänner och föreningar i regionen förhoppningsvis också många nya medlemmar, säger Näykki.