Hoppa till huvudinnehåll

"Elever som snusar vill vara tuffa och höra till gänget" - Källhagens skola tar fighten mot snuset

snus
De unga får lätt tag på snuset även om snus inte säljs lagligt i Finland. snus Bild: Henrietta Hassinen / Yle snus

En mindre välkommen trend har blossat upp bland elever i Källhagens skola i Virkby i Lojo. Allt fler elever använder snus - också i skolan. Nu sätter skolan extra krut på att informera eleverna om riskerna med att snusa.

I Källhagen går elever i årskurserna 7-9. När vi pratar med elever i skolan visar det sig att särskilt många sjundeklassare går omkring med en prilla under läppen.

De flesta är också överens om att föräldrarna är blåögda när det kommer till snus. De är ofta omedvetna om att deras barn snusar.

- De kan gömma det så bra. Inte märker föräldrarna om barnen har använt snus klockan 12 på dagen. De skulle märka det om de gjorde det hemma. Jag tror inte att de gör det hemma för att de skulle bli fast, säger Fanny Määttä som går i sjuan.

Tonåringar på en bänk.
Daniela Lipponen, Mariel Ihander, Robert Porvali, Emma Stennabba och Fanny Määttä använder inte själva snus men det gör flera av deras skolkompisar. Tonåringar på en bänk. Bild: Yle / Veronica Montén snus,Västnyland,Virkby,Lojo,Unga,fanny määttä

Det finns gamla prillor lite överallt i skolan - i trappor, under bord och i taket beskriver åttondeklassaren Daniela Lipponen.

Skolan agerar

Skolan har nu uppmanat alla föräldrar att diskutera kring snusanvändning med sina barn. Vid behov för skolan också diskussioner med enskilda elever och med deras föräldrar.

För att ge eleverna ytterligare möjlighet att ta till sig information om snus har skolan tagit hjälp av en ungdomsarbetare och rusmedelsarbetaren vid Lojo stad. Tillsammans med dem har eleverna gjort interaktiva uppgifter och fått fundera kring snusanvändningen.

Stort papper med text om snus.
Eleverna har funderat över snus tillsammans med en ungdomsarbetare och rusmedelsarbetaren vid Lojo stad. Stort papper med text om snus. Bild: Veronica Montén / Yle Virkby,Lojo,snus,hälsokunskap,Västnyland,sjuor

Sjundeklassaren Robert Porvali tror att de flesta som snusar gör det för att vara tuffa och för att passa in i gänget. Emma Stennabba och Daniela Lipponen nämner också att det handlar om att man är nyfiken och vill pröva på något nytt.

Porvali tror att övningarna och informationen eleverna fick via ungdomsarbetare och rusmedelsarbetaren kan vara till nytta.

- Jag tror nog att det påverkade några. Man märkte att några som går i vår klass som håller på med det såg lite oroade ut. De fattade inte. Alla säger att snuset är bra för dig och att det inte gör någonting åt dig. Men nu fattade de kanske att det inte är så bra.

Varifrån får de som använder snus tag på snuset?

- Några har tagit snus av sina föräldrar. Oftast är det så att någon varit på båten och sedan säljer den till en annan som sedan säljer den vidare för ännu större pengar till de här mindre, säger Porvali.

Anette Grund_Korhonen och Asta Saarenpää
Anette Grund-Korhonen och Asta Saarenpää undervisar i hälsokunskap. Anette Grund_Korhonen och Asta Saarenpää Bild: Veronica Montén / Yle hälsokunskap,Västnyland,snus,Asta Saarenpäåä

Virkbyeleverna kommer nu att ännu mer än tidigare prata om snus på hälsokunskapstimmarna.

Anette Grund-Korhonen och Asta Saarenpää som är lärare i hälsokunskap tror att mycket handlar om att de unga inte känner till hälsoriskerna som är kopplade till snusanvändning.

För att kunna säga nej måste de få mer information och ren fakta om snus, menar Grund-Korhonen.

- De kan anta att det är på ett visst sätt. När de sedan vet att det inte är som de tror så är det lättare att kunna säga nej och ta ställning och bearbeta det.

En byggnad där både Källhagens skola och Virkby gymnasium finns i Virkby.
I Källhagens skola i Virkby går elever från Ingå, Sjundeå, Lojo och Vichtis. En byggnad där både Källhagens skola och Virkby gymnasium finns i Virkby. Bild: Marica Hildén / Yle Virkby,Västnyland,virkby gymnasium

Saarenpää tror att de unga ofta tar modell av kändisar inom musikvärlden och inom sportvärlden som använder snus.

- De frågar "varför snusar de, det är väl ingen fara?". Jag fick just den här frågan.

Vad svarade du på den frågan?

- Att det är farligt och olagligt. Man får inte använda snus, ni är inte myndiga ens. Det är helt förbjudet.

Nu har eleverna fått göra interaktiva övningar kring snus och pratat med utomstående kring ämnet.

Tror du att det här är ett bättre system än att "predika"?

- Jag tror det. Man vågar skriva ner det som man kanske inte vågar säga till läraren. Det väcker mer tankar hos eleven. Sedan kan till exempel vi som hälsokunskapslärare ta upp det mer ingående, säger Saarenpää.


Läs också