Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Har du ingen webbsida finns du inte

En idrottshall med blått golv. Elever spelar innebandy i bortre ändan av salen.
Idrottsföreningar borde få fokusera på idrott istället för administration. En idrottshall med blått golv. Elever spelar innebandy i bortre ändan av salen. Bild: Yle/Minna Almark karis bollhall,Karis,Västnyland,idrott,idrottshallar

Webbsidorna är en av idrottsföreningens viktigaste informationskanaler. Det är till webben de flesta vänder sig för att hitta den senaste informationen, dela med sig av material och framförallt kommunicera. Dessutom skall din webbsida vara så bra gjord att den säkert kommer upp bland de fem första sökresultaten på Google.

Som användare har vi blivit vana att snabbt hitta den information vi är ute efter, och hittar vi den inte så stänger vi snabbt ner för att söka vidare på annan plats. Allt oftare möts vi också av en chattruta där du genast kan ställa din fråga, utan att ens behöva surfa runt på sidan för att hitta vad du är ute efter.

Utmaningen är att det är ett väldigt tidskrävande jobb att både skapa och upprätthålla användarvänliga webbsidor. Tid som är borta från någonting annat. Men dessvärre stämmer det att du inte finns om du inte finns på webben.

Medlemsantalet i ideella föreningar minskar

Den lokala föreningen utgår ofta från att alla på orten känner till vilken verksamhet som erbjuds och för vem. Men i själva verket stämmer det sällan. Det är lätt glömt att syna sin verksamhet utifrån, att fundera på sina målgrupper och analysera deras beteende, var någonstans de rör sig och framförallt hur de vill få information presenterad för sig.

Under flera års tid har vi sett att medlemsantalet minskat i ideella föreningar. Föreningarna tvingas fundera på nya metoder för att få fler utövare. Därför är webbsidan en enormt viktig kanal för att nå ut med sitt budskap och sin information.

FSI vill hjälpa idrottsföreningar med webbsidorna

Eftersom Finlands Svenska Idrotts främsta uppgift är att möjliggöra idrott och motion på svenska är en del av vår uppgift att skapa tjänster och erbjuda service som underlättar adminstrationen för idrottsföreningarna. Helt enkelt att ge dem mera tid att satsa på sin kärnverksamhet, idrott och motion.

Sedan hösten 2018 erbjuder vi nya webbsidebottnar kostnadsfritt till samtliga idrottsföreningar som är medlem i någon av våra 10 medlemsförbund.

Vår målsättning har varit att göra sidmallarna så enkla att alla kan uppdatera dem. Du skall varken behöva jobba eller kunna mycket om IT eller webbsideverktyg för att kunna göra enkla snygga webbsidor med ändamålsenligt innehåll.

Jeanette Harf, ansvarig för kommunikation, marknadsföring och evenemang, Finlands Svenska Idrott