Hoppa till huvudinnehåll

Glyfosat och andra kemikalier upptäcktes i franska blöjor

En bebis ligger på rygg på en filt och har på sig blöja.
Blöjan bebisen använder är inte de blöjor som artikeln syftar på. En bebis ligger på rygg på en filt och har på sig blöja. Bild: imago stock&people/ All Over Press blöjor,babyer

De franska hälsomyndigheterna har upptäckt kemikalier i engångsblöjor. Det finns risker kopplade till detta, vilket har väckt oro i Frankrike.

Kemikalierna som upptäcktes i blöjorna var bland annat parfymer och bekämpningsmedlet glyfosat. En del av dem var tillagda, till exempel parfymer som kan orsaka hudallergier. Andra kunde komma från kontaminerade råvaror eller tillverkningsprocessen.

Den franska regeringen kräver nu att tillverkarna drar tillbaka produkterna från marknaden.

- Vi kan inte utesluta någon risk...eftersom vi har upptäckt att en del kemikalier ligger över nivån på vad som är hälsosamt, säger Gerard Lasfargues, vice direktör för franska hälsomyndigheten Anses (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety).

Frankrikes hälsominister Agnes Buzyn vill lugna ner föräldrar och menar att det inte finns någon omedelbar hälsorisk för barnen.

- Självklart ska vi fortsätta använda blöjor på våra bebisar eftersom vi har gjort det de senaste 50 åren, säger Agnes Buzyn men tillägger att rapporten inte utesluter en hälsorisk för barnen på lång sikt.

Buzyn vill att tillverkarna slutar använda kemikalierna inom sex månader.

Anses betonar också att det finns inga medicinska studier som visar på att användandet av engångsblöjor leder till hälsoproblem.

Källor: AFP, France 24, Anses

Läs också