Hoppa till huvudinnehåll

Hanna Ray och Linnea Halonen fick debutera i junior-VM: ”Jag kan säga att den internationella farten är hård”

Hanna Ray debuterade i junior-VM med en 28:e plats.
Hanna Ray debuterade i junior-VM med en 28:e plats. Hanna Ray debuterade i junior-VM med en 28:e plats. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,hanna ray

De unga FSS-damerna Hanna Ray och Linnea Halonen var nöjda efter sina debutlopp i junior-VM på skidor. IK Falkens Ray slutade på 28:e plats medan IF Femmans Halonen kom i mål som 55:e U20-dam.

Masstarten på 15 kilometer med klassisk skidteknik var den sista individuella distansen i Lahtis för U20-damerna, men för 18-åringarna Hanna Ray och Linnea Halonen inleddes junior-VM här.

Ray tog en stabil 28:e plats i sin JVM-debut. Placeringen kunde ha varit aningen bättre utan vurpan på det sista varvet på fem kilometer.

– Här på slutet var jag i en klunga och någon for över mina skidor i en nedförsbacke och så tumlade jag ner där. Det var lite surt men annars är jag väldigt nöjd, berättar Ray för Yle Sporten.

Ray förlorade med lite över fyra minuter mot den överlägsna vinnaren Frida Karlsson från Sverige, men upp till 15:e plats var marginalen endast lite över en minut.

– Jag hade funderat att om jag klarar de 30 bästa så är jag väldigt nöjd, och det klarade jag ju!

Kändes det pirrigt inför?

– Lite nog, det ska jag medge. I går blev jag lite omedvetet nervös men försökte bara vara lugn. I morse var jag nog och funderade på hur det här ska gå. Men det gick vägen, konstaterar den glada och nöjda Falkendamen.

Halonen: ”En prestation i sig att komma med”

Inför säsongen hade Linnea Halonen inga tankar på att medverka i junior-VM. Men efter en riktigt lyckad säsong hittills fick hon chansen att mäta sig mot världens bästa junioråkare.

Halonen slutade på 55:e plats och var lite på sju minuter långsammare än det svenska superlöftet Frida Karlsson.

– Jag kan säga att den internationella farten är hård. Ännu så räcker det inte till längre än så här men det var en sådan här dag i dag.

– Ingen toppendag men inte en dålig dag heller. Det var helt min nivå i dag och så här långt räckte det, säger Halonen.

Linnea Halonen tränar vid skidcentrum i Vörå.
Linnea Halonen i Vörå. Linnea Halonen tränar vid skidcentrum i Vörå. Bild: Yle/Antti Koivukangas Juniorvärldsmästerskapen i nordisk skidsport,Vörå skidcentrum,skidåkare,linnea halonen

Hur gick dina tankar under loppet när du såg klungan for där framför – hade du tankar på att försöka hänga på?

– Nej. Egentligen hade jag hela tiden tanken på att göra mitt egna lopp. Jag hade aldrig så mycket koll på de andra, säger Halonen.

– Jag försökte ta någon placering när det kändes bra och köra min egen fart när det blev jobbigt.

Hur fördelade du farten?

– Här i början rusade jag hårt och tog många placeringar, men sedan började de direkt fara om så det var en onödig spurt eftersom jag ändå inte kunde följa med klungan.

– Efter det var farten väldigt jämn och det kom ganska bra på slutet, men jag tog inte så många placeringar fast jag lyckades med en bra spurt.

Jag har redan tagit ett stort kliv framåt i år att jag ens kom med hit― Linnea Halonen

Nu har du fått känna på farten mot internationellt motstånd så hurudana tankar ger det med tanke på framtiden?

– Det är bara att jobba vidare härifrån. Jag har redan tagit ett stort kliv framåt i år att jag ens kom med hit, konstaterar Halonen.

– Det är ett junior-VM nästa år också. Då kanske det är en mer realistisk målsättning att ta bra placeringar också. I år var det en prestation i sig för mig att bara komma med hit.

För U20-damerna återstår ännu lördagens stafett i JVM i Lahtis. Det är ännu oklart vem som tävlar i Finlands kvartett.

Läs mera:

Anita Korva.

Ny JVM-medalj för Finland då Anita Korva tog sitt tredje brons – "Skulle vara helt otroligt att få vara med i Seefeld"

Anita Korvas medaljsamling fick en ny bronspeng då hon åkte i mål som trea på 15 kilometer klassiskt vid junior-VM i Lahtis. Sveriges Frida Karlsson vann guld i överlägsen stil.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport