Hoppa till huvudinnehåll

Hettan orsakar massdöd bland vilda djur i Australien - bland annat fladdermöss och hästar sätter livet till

Vilda hästar som dött vid ett uttorkat vattenhål nära Santa Teresa i territoriet Northern Territory.
Vilda hästar som dött vid ett uttorkat vattenhål nära Santa Teresa i territoriet Northern Territory. Vilda hästar som dött vid ett uttorkat vattenhål nära Santa Teresa i territoriet Northern Territory. Bild: EPA-EFE/RALPH TURNER vilda djur,Hästar,Australien,hetta,värmebölja,klimatförändring

Fladdermössen faller från träden och tiotals hästkadaver påträffades i en uttorkad flodfåra. Miljontals fiskar har även dött i hettan.

Värmeböljan i södra Australien fortsätter med temperaturer på närmare 50 grader.

Under de senaste dagarna har över tio orter i landet rapporterat nya rekord.

På torsdagen sattes ett nytt värmerekord i Adelaide, 46,6 grader. Norr om staden var det ännu varmare, 49,5 grader.

Den utdragna perioden av extrem hetta börjar nu slå hårt mot Australiens djurliv.

I centrala Australien påträffade myndigheterna tiotals döda och döende vildhästar. Hästarna hittades i ett uttorkat vattenhål i närheten av staden Alice Springs.

Myndigheterna uppger att över 40 hästar hade dött av hunger och vätskebrist. Utöver det avlivades ett femtiotal försvagade lidande hästar.

- Jag var förkrossad. Jag har aldrig sett något liknande - så många kadaver, sade Ralph Turner som besökte platsen till BBC.

Varnar för döda fladdermöss

Myndigheter och djuruppfödare har tvingats avliva uttorkade hästar och vilda kameler på flera andra platser i landet.

Tv-kanalen ABC rapporterar att boskapsuppfödare i västra Australien skjutit minst 2 500 vilda kameler under de senaste månaderna.

Kamelerna har kommit in på uppfödarnas mark där de kämpar om samma begränsade vattenresurser som boskapen.

- Klimatförändringen är här och vi förutspår att den här sortens händelser blir vanligare och vanligare. Ingen här har beredskapen eller resurserna att svara på utvecklingen, sade ledaren för aboriginalbefolkningens råd CLC.

En död fladdermus som fallit ner från en koloni i staden Cairns i Queensland i Australien  i november 2018. Tusentals fladdermöss gick samma öde till mötes.
Stora mängder flyghundar har hittats döda av hettan En död fladdermus som fallit ner från en koloni i staden Cairns i Queensland i Australien i november 2018. Tusentals fladdermöss gick samma öde till mötes. Bild: Marc McCormack Australien,fladdermöss,flyghundar

I New South Wales varnar myndigheterna människor för att röra vid fladdermöss som faller ned från träden på grund av hettan.

Fladdermössen av arten flyghundar klarar temperaturer på till 42 grader. Under den senaste veckan har döda flyghundar påträffats i stora antal runt om landet.

Fyghundarna bär på lyssavirus (ABLV) som kan vara mycket farligt och till och med dödligt för människan.

Alger orsakar fiskdöd

Två fall av massdöd bland fiskar har även inträffat i New South Wales. I ett av fallen befaras upp till en miljon fiskar ha dött i Darling River.

Fiskarna verkar ha dött av syrebrist orskat av algblomningar. Det akuta läget väntas inte bli bättre innan regn för med sig mer vatten till floden.

Några regn är nte att vänta under den närmaste tiden även om värmeböljan ser ut att avta något under den närmaste tiden.

Risken för skogsbränder är extremt hög i stora delar av landet. I flera områden råder det förbud mot öppen eld.

I januari bekräftade myndigheterna i Australien att 2018 och 2017 var de tredje och fjärdevarmaste åren i landets historia. Början av 2019 har följt samma trend.

Källor: STT, AFP, AFP

Läs också