Hoppa till huvudinnehåll

Lägst i Nyland och högst i Mellersta Österbotten - Så här ser kommunalskatten ut 2019

Bild på en skattedeklaration och några sedlar.
Alla som tjänar under 14 000 euro betalar inte kommunalskatt. Bild på en skattedeklaration och några sedlar. Bild: Mika Hokkanen / Yle beskattning,skatt

Kommunalskatten stiger med nästan en halv procentenhet i medeltal och ligger nu på 19,88 procent i Finland. Den som önskar ha en låg kommunalskattesats ska packa väskan och flytta till Grankulla eller åländska Jomala.

Det här framkommer i en rapport som är framtagen av Skattebetalarnas Centralförbund.

Kommunerna får själva justera sin skattesats varje år. Den lägsta på fastlandet har Grankulla med endast 17 procent medan fem kommuner delar första plats med hela 22,5 procent.

Den lägsta skattesatsen i hela landet hittas på Åland i kommunen Jomala med skattesatsen 16,5 procent.

I medeltal är skatten i Finland 19,88 procent. Det är en ökning på 0,4 procentenheter sedan 2018.

Om du tjänar under 14 600 euro per år betalar du ingen kommunalskatt alls.

Hur är den uppbyggd?

Kommunalskatten baseras på skattepliktiga förvärvsinkomster. Från förvärvsinkomsten görs olika avdrag som till exempel pensionsavdrag och avdrag för resekostnader.

Kvar blir den beskattningsbara inkomsten. Det är på basis av den som man beskattas enligt kommunens skattesats.

Senast den 17 november ska kommunen besluta om skattesatsen för följande beskattningsår. Benjamin Strandberg som är expert på Kommunförbundet säger att kommunerna inte höjer skattesatsen i onödan.

– Det handlar om jättestora beslut som man är väldigt noggrann med.

Kommunalskatten är för vissa kommuner den viktigaste inkomstkällan och man planerar noga i budgeten hur allt ska hänga ihop.

Landskap i %-enheter
Landskap i %-enheter

Stora skillnader mellan Nyland och Österbotten

Varför är det så stora skillnader mellan kommuner?

Enligt rapporten från Skattebetalarnas Centralförbund finns det flera förklaringar till de stora skillnaderna mellan kommunerna.

Janne Kalluinen, ekonomen bakom rapporten säger att en bra tumregel är att mindre kommuner har en större skattesats och stora kommuner har en mindre.

– Det är såklart ingen garanti. Mindre kommuner med äldre människor måste ha en högre skatt eftersom mycket pengar går åt till diverse stöd.

Rekordstor återbäring

Raseborg, som har den högsta skattesatsen i Nyland på 22 procent, drabbades hårt förra året. Kommunen betalade över 10 miljoner euro i skatteåterbäring.

Benjamin Strandberg som är expert på Kommunförbundet menar att mindre kommuner kan drabbas av just sådana problem.

– Dessutom så drabbades alla kommuner av en skatteteknisk rättelse som alltid görs i slutet av året. De här tillsammans bidrog till att kommuners skatteinkomster sjönk från föregående år.

Han säger också att Raseborg har tvingats höja sin skattesats eftersom många invånare får avdrag på sina skatter.

Andra kommuner med en hög skattesats är bland annat Karleby och Kristinestad med 21,75 procent respektive 21,5 procent.

Vård- och landskapsreformen bakom knuten

Den planerade vård- och landskapsreformen har en stor betydelse speciellt för mindre kommuner. Enligt Kalluinen innebär reformen mindre skatter för små kommuner.

– I och med hur reformen ser ut nu skulle landskapen ta över vissa vårdtjänster vilket betyder att allt inte mera hänger på individuella kommuner.