Hoppa till huvudinnehåll

Roligt, nervöst och spännande på casting för tv-serien "Virala genier" i Borgå

Tre flickor framför en skylt
13-åringarna Ronja Berntzen, Martha Brusas och Michelle Sarström väntar på sin tur. Tre flickor framför en skylt Bild: Yle/Helena von Alfthan rollbesättning,michelle sarström

Det var många spända tonåringar som kom till Kulturhuset Grand i Borgå på onsdagen. 56 östnyländska unga ville provfilma för den kommande tv-serien “Virala genier” som ska spelas in i sommar.

13-åriga Martha Brusas, Ronja Berntzen och Michelle Sarström har kommit till provfilmningen på Kulturhuset Grand tillsammans.

- Det är lite nervöst men det ska säkert bli helt roligt, säger Ronja Berntzen.

Tv-serien baserar sig på ungdomsromanen ZOO! Virala genier av Kaj Korkea-aho och Ted Forsström. På onsdagen ordnades en öppen casting i Borgå för unga i åldern 12-16.

Michelle Sarström kom tvåa i MGP-finalen 2017. Hon förberedde sig för provfilmningen genom att läsa boken.

- Jag tycker boken verkar intressant. Jag är väldigt spänd på hur de tänker göra den till en tv-serie, säger Sarström.

Två barn på Grand
12 år gamla Maja Korhonen och Pontus Eriksson kom till provfilmningen tillsammans. Två barn på Grand Bild: Yle/Helena von Alfthan rollbesättning,Maja Korhonen

Tv-serien Virala genier spelas in under sommaren 2019. Huvudpersonen är högstadieeleven Atlas som ska försöka hitta nya vänner efter att hans bästa vän Elliot flyttat utomlands.

Pontus Eriksson är 12 år gammal. Han kommer från Pernå i Lovisa och hans mamma har fört honom till provfilmningen. ZOO! Virala genier är på andra plats bland hans favoritböcker.

- Boken har roliga skämt och så har den internethumor som alltid är bra, säger Eriksson.

Internethumor kan vara konstig men det gör det bara roligare tycker Eriksson.

Isa antas med pärm, dator och kaffekopp
Isa Antas berättar att produktionsbolaget vill se vad Svenskfinland har att erbjuda och väljer enligt det. Isa antas med pärm, dator och kaffekopp Bild: Yle/Helena von Alfthan rollbesättning,Isa Antas

Utrustad med en stor pärm, en dator och en kaffekopp tar castingassistent Isa Antas emot ungdomarna som ska provfilma.

- Vi har nästan 60 stycken förhandsanmälda enbart till Borgå, och då är det bara en dag. Så det är ganska många, säger Antas.

Antas skickar upp de unga till själva provfilmningen när det är deras tur.

- Tanken var att man inte behöver förbereda sig. Kom som du är! Man ska säga sitt namn och sina hobbyer och kanske göra en liten improvisationsövning. Men annars har de inte behövt förbereda sig alls, säger Antas.

castingassistent talar med ungdom
Lovisabon Paula Lindholm anmäler sig hos Isa Antas. castingassistent talar med ungdom Bild: Yle/Helena von Alfthan rollbesättning,Isa Antas

Paula Lindholm från Lovisa är 16 år gammal och har scenvana från Lurens sommarteater, där hon uppträdde i musikalen Sällskapsresan 2017.

- Det känns jättenervöst att vänta på provfilmningen men också spännande samtidigt. Jag försöker lugna ner mig och tror jag ska klara mig, säger Lindholm.

Produktionsbolaget ordnar en castingturné i Svenskfinland och provfilmar ungdomar på många orter. Den 23.1. var det dags för provfilmning på Kulturhuset Grand i Borgå.