Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare åtalad för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid – citerade inlägg av Halla-aho, som dömdes för samma brott

Teemu Lahtinen, sannfinländare i Esbo fullmäktige
Åtalen mot Teemu Lahtinen väcktes i september 2018, men har ännu inte behandlats i rätten. Teemu Lahtinen, sannfinländare i Esbo fullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan teemu lahtinen

Sannfinländarnas gruppordförande i Esbo fullmäktige Teemu Lahtinen har åtalats för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid. Lahtinen säger att åtalen har att göra med att han på Twitter citerade de skriverier av Jussi Halla-aho som Halla-aho dömts för. Halla-aho dömdes för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid.

Vid Västra Nylands tingsrätt uppges att åtalet för brott mot trosfrid skett den 26 november 2016 och att åtalet för hets mot folkgrupp skett den 5 juni 2017.

De här datumen passar in på när Lahtinen på Twitter skrivit samma sak som Sannfinländarnas nuvarande ordförande Jussi Halla-aho dömts för.

Halla-aho dömdes i Högsta domstolen i juni 2012 till 50 dagsböter för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp.

Åtalen mot Lahtinen väcktes i september 2018. Länsiväylä rapporterade om saken på torsdagen.

"Dubbelmoral gällande hets mot finländare"

Lahtinen säger att hans inlägg på Twitter var kommentarer på Halla-ahos dom i Högsta domstolen.

- Jag anser det vara dubbelmoral att finländare och andra behandlas olika, säger Lahtinen.

Vad menar du med dubbelmoral?

- Om tidningen Kaleva skriver att det är ett genetiskt särdrag hos finländare att slåss i fyllan och inte får någonting för det. Det är i så fall dubbelmoral gällande hets mot finländare. I så fall är inte finländare och andra grupper lika inför lagen.

Lahtinen hänvisar till en ledare i tidningen Kaleva från maj 2008 som Halla-aho skrev om i det blogginlägg han senare dömdes för.

I ledaren behandlas ett då aktuellt våldsbrott i Rovaniemi och ledarskribenten skrev (översatt från finska) "Det är otvetydigt så att Finland är ett av de mest våldsamma länder i västra Europa och det hänger samman med brännvinsanvändningen. Att döda i fyllan är ett nationellt, kanske ett direkt genetiskt särdrag."

Ville inte radera inläggen

Lahtinen säger att han åtalen till trots inte ångrar sina inlägg.

- I början av förundersökningen fick jag frågan om jag kan radera dem och jag svarade nej. Tanken var att kritisera fel som rätten gjort och det var väntat att åtal väcks.

Om han döms ser han det mer som en förtjänst än som någonting klandervärt.

- Jag kommer inte i rätten att neka till gärningen, men nekar till att ha gjort mig skyldig till brott, säger Lahtinen.

När rättegången mot Lahtinen hålls är ännu oklart.

Kretsordförande: Åtal är bara ett åtal, domen har ännu inte getts

Lahtinen är gruppordförande för Sannfinländarna i Esbo fullmäktige och kandidat i riksdagsvalet 2019. Ordförande för Sannfinländarnas Nylands krets ser inte åtalen mot Lahtinen som ett hinder för hans kandidatur.

- Jag är inte insatt i ärendet. Men ett åtal är bara ett åtal. Domen har ännu inte getts, säger Merja Nevalainen, kretsordförande i Nyland.

Det här är långt ifrån första gången en Sannfinländare åtalas för hets mot folkgrupp. Svenska Yles granskning från januari 2017 visade att sex personer eller var sjunde som då dömts för hets mot folkgrupp var en sannfinländsk politiker.

En av dem, Teuvo Hakkarainen, satt i riksdagen då han dömdes för brottet medan de fem övriga suttit i kommun- eller stadsfullmäktige.

I december 2017 dömdes ex-Sannfinländaren Olli Sademies i Helsingfors hovrätt för hets mot folkgrupp för tre Facebookinlägg. Han var mellan 2013 och 2017 aktiv inom lokalpolitiken i Helsingfors men uteslöts från Sannfinländarna på grund av sina inlägg på Facebook.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen