Hoppa till huvudinnehåll

TS: Även Åbo stad har betalat ut understöd till Stefan Håkans brottmisstänkta projekt

Kuppis fotbollsstadion, april 2013
Arkivbild: Kuppis fotbollsstadion. Kuppis fotbollsstadion, april 2013 Bild: Yle/Ville Hupa kuppis fotbollsstadion

På onsdagen rapporterade Yle Åboland att FC Inters grundare Stefan Håkans står åtalad för grovt subventionsbedrägeri. Håkans misstänks ha lämnat in oriktiga uppgifter till Utbildnings- och kulturministeriet. Nu rapporterar tidningen Turun Sanomat att även Åbo stad har betalat ut understöd till samma brottmisstänkta projekt.

Stefan Håkans misstänks ha lämnat in oriktiga uppgifter till Utbildnings- och kulturministeriet i en ansökan om statsstöd. Ansökan gällde anskaffning av ett nytt passerkontrollsystem till Kuppis fotbollsstadion.

Nu rapporterar tidningen Turun Sanomat att även Åbo stad har betalat ut understöd till samma projekt.

Åbo idrottsnämnd beslutade enligt tidningen i april 2010 att bevilja 33 000 euro i understöd. I beslutet skriver nämnden att pengarna ska begäras tillbaka om det används för ägarens ekonomiska vinning.

Åbo stad ska reda ut ärendet

När Yle Åboland ringer Minna Sartes, direktör för Åbo stads fritidssektor, säger hon att staden nu ska reda ut vad som har hänt våren 2010.

Minna Sartes själv var inte verksam vid fritidssektorn när idrottsnämnden beslutade om understödet till Kuppis fotbollsstadion.

- Om något har gått fel ska vi självklart se till att rätta till det, men det här är nya uppgifter för mig. Just nu vet jag därför inte om pengarna har betalats tillbaka eller inte.

Stefan Håkans bestrider åtalet

Helsingfors åklagarämbete yrkar på att Håkans döms till ett fängelsestraff som kan vara villkorligt.

Stefan Håkans nekar till anklagelserna. Enligt honom handlar det inte om bedrägeri, utan han säger till Yle att allt gått rätt till i ärendet.

- I en intern revision har en granskare kommit på att här skulle finnas oklarheter. I förundersökningen hittade polisen däremot inget olagligt. Jag vet inte varifrån det här har dykt upp igen.