Hoppa till huvudinnehåll

Två lagförslag i amerikanska senaten röstades ner - nedstängningen fortskrider

Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Ovala rummet och talar.
Donald Trump sitter vid ett skrivbord i Ovala rummet och talar. Bild: EPA-EFE/CARLOS BARRIA / POOL Donald Trump,Tv-tal,Ovala rummet

De amerikanska regeringsförhandlingarna återvänder till ruta ett. Två förslag för att öppna statsapparaten röstades ner i senaten.

Det första lagförslaget kom från republikanernas håll och omfattade finansiering för Trumps mur vid den amerikanska gränsen. Som kompromiss för murfinansieringen innehöll förslaget tre års skydd för flyktingar, så kallade "drömmare", som kommit till USA som barn.

Det andra, demokratstödda förslaget innehöll ingen pengar för muren, men innehöll i stället förslag för att hålla de federala myndigheterna igång fram till 9 februari.

Tiden fram till 9 februari skulle öppna de nerstängda delarna i statsapparaten och erbjuda katastrofhjälp för drabbade samtidigt som man kunde diskutera en kompromiss i Trumps hjärtefråga, det vill säga gränssäkerheten.

Båda lagförslagen skulle ha behövt 60 röster för att godkännas. Republikanerna har 53 platser i senaten medan demokraterna har de återstående 47.

Enligt CNN röstade sex republikanska senatorer för demokraternas förslag, men det räckte inte till. Om förslaget hade godkänts hade Trump ändå kunnat lägga in sitt veto och stoppa det.

Rekordlångt dödläge

Nedstängningen av den amerikanska statsappaten har varat i 34 dagar och trycket ökar hela tiden.

Demokraterna och republikanerna sitter fastlåsta i varsitt läger, där Trumps parti kräver 5,7 miljarder dollar för att pengar för hans mur vid den södra gränsen.

Enligt New York Times diskuterar demokraterna nu att erbjuda Trump 5,2 miljarder för en "smart mur" med drönare, sensorer och stängsel. Erbjudandet lär inte innehålla någon mur i den form som Trump kräver den.

Nedstängningen av statsapparaten är nu den längsta i amerikansk historia och har lett till att 800 000 federala arbetare inte får betalt ochkämpar för att klara sig.

Allt det här betyder att närmare tio departement och ett flertal statliga myndigheter är helt och hållet eller delvis nedstängda. Det gäller också migrationsdomstolar, nationalparker och olika institutioner.

Statsapparaten var nedstängd under en period på 21 dagar under president Bill Clintons presidentperiod år 1995 – den längsta nedstängningen före det här.

Andra lönechecken uteblir

Fredagen skulle ha varit lönedag för många av de 800 000 permitterade statsanställda.

I kongressen hörs allt fler kritiska röster som ömmar för de anställda och undrar hur man ska få dem att fortsätta i tvångsarbetet utan lön. Andra senatorer lyfter upp USA:s förlorade anseende i världen.

Många oroas också över att något allvarligt ska hända när myndigheterna inte fungerar fullödigt.
Framför allt inom transportbranschen befarar man en olycka, t.ex. vid flygfälten eller i luften, när flygfältspersonalen inte räcker till.

Miljonärminister anklagas för brist på empati

Handelsminister Wilbur Ross, som är en framgångsrik affärsman med en stor förmögenhet, väckte uppmärksamhet med en tv-intervju på torsdagen.

Ross förundrade sig över klagomålen över uteblivna löner.
Han förstod inte varför de statsanställda går till härbärgen och matbanker. De kunde lika gärna ta ett lån för att täcka den uteblivna lönen, ansåg Ross.

President Trump försökte efteråt förklara uttalandet med att man ju alltid får uppehåll med betalningar i fall av något extraordinärt.

Dessutom är de flesta statsanställda förstående. De förstår varför muren behövs, sa president Trump.

Artikeln uppdaterad med minister Ross och uteblivna löner.
Källor: New York Times, Reuters, CNN, MSNBC

Läs mera:

Amerikanska statsanställda kräver: "Pengarna är slut, nu måste vi få börja jobba"

Några kassar mat, tvål och mjöIk räddar vardagen för många statsanställda i USA. Allt fler söker sig till matbanken. Men det är delvis med skam och skuld.

Läs också