Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela stänger alla konsulat på amerikansk mark - USA vill att FN:s säkerhetsråd samlas

Nicolas Maduro, Venezuelas president.
Nicolas Maduro, Venezuelas president. Nicolas Maduro, Venezuelas president. Nicolás Maduro,Venezuela

Soppan kring krisdrabbade Venezuela delar åsikter på den internationella arenan så väl som inom nationens gränser. USA har begärt att FN:s säkerhetsråd ska samlas för att diskutera krisen.

USA föreslår att säkerhetsrådet ska samlas på lördag morgon, men det är möjligt att Ryssland och Kina försöker stoppa mötet.

Ryssland fördömde tidigare under torsdagen de utländska makter som uttalat stöd för oppositionsledaren Juan Guaidó som utropat sig själv till landet legitima president och kallar det "ett kuppförsök" som bara leder till "blodspillan".

Venezuelas president Nicolas Maduro svarade först med att kapa diplomatiska förbindelser till USA och bett amerikanska diplomater att lämna landet. Under torsdag kväll meddelade Maduro att Venezuela stänger sina ambassader och konsulat på amerikansk mark.

Landets diplomater beordras återvända hem från USA.

I ett tal inflikade Maduro att han gått med på att föra dialog mellan regeringen och oppositionen som vill ha en lösning på landets politiska kris.

Miltären verkar stöda Maduro

Juan Guaidó, ordförande för nationalförsamlingen, anser att han har rätt att utropa sig till tillfällig president och utlysa nyval i den situation som Venezuela nu befinner sig.

När Guaidó utropade sig till president bad han om militärens stöd. Utan militären blir det dock svårt att få igång nyval och militärens stöd verkar falla bakom Maduro.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino har på en presskonferens anklagat Guaidó för kuppförsök. Enligt Padrino ligger USA bakom en "kriminell plan" att avsätta Maduro.

Även åtta högt uppsatta generaler i landets armé uppgav i direktsändning på statlig tv att de stöder Maduro till fullo. Maduro har hela tiden sett till att miltärledningen fått stora ekonomiska fördelar.

- Alltid lojala, aldrig förrädare, avslutade flera av dem sina uttalanden med.

Många anser att Guaidós liv är i fara. Venezuelanska jurister har redan vädjat om åtgärder från de amerikanska staternas organisation OAS för att skydda Guaidó, hans fru och hans dotter.

Splittrat på den internationella arenan

Utav de flera länder som tagit ställning till problemet Venezuela har även den katolska kyrkan tagit ställning.

Påven Franciskus sägs följa med situationen i landet och hoppas att bespara folket från fortsatt lidande, lyder kyrkans uttalande.

I uttalandet tog kyrkan dock inte ställning till vem som egentligen är landets president - Maduro eller Guaidó.

Bland annat Ryssland, Turkiet och Kina stöder Maduros styre medan USA, Kanada, Storbritannien och flera latinamerikanska länder stöder Guaidós presidentskap.

EU har inte valt att stöda någon men uppmanar landet till att hålla "trovärdiga val" och hoppas att Guaidó förblir trygg.

Maduro svors in som president för sin andra mandatperiod tidigare i januari, trots att både en stor del av venezuelanerna och omvärlden betraktade valet som rent bedrägeri.

Veckans oroligheter och demonstrationer i Venezuela har skördat totalt 26 dödsoffer. Uppgiften kommer från organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

Livet i landets huvudstad Caracas verkar dock ha återvänt till det normala på torsdag efter onsdagens massiva demonstrationer.

Källor: AFP, BBC, Reuters

Läs mera:

Venezuela ute på ett gungfly - militären och USA kan komma att avgöra Maduros öde

USA och flera andra länder erkände under onsdag kväll oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas tillfälliga president. President Maduro svarade genom att bryta alla diplomatiska förbindelser med USA.

Läs mera:

Största massdemonstrationerna sedan år 2017 väntas i Venezuela - USA erkänner oppositionsledaren som president

USA:s president Donald Trump erkänner oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas legitima president. Läget i Venezuela är spänt när befolkningen drar ut och demonstrera mot den omstridde makthavaren Nicolás Maduro.