Hoppa till huvudinnehåll

Biblioteksdirektör i Jakobstad: Biblioteket tål inte fler nedskärningar

Biblioteket i Jakobstad
Biblioteket i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,bibliotek,Ekonomiska nedskärningar

Ett stålbad - så beskriver biblioteksdirektör Leif Storbjörk i Jakobstad personalutvecklingen på biblioteket de senaste tio åren. Nästan en tredjedel av tjänsterna har enligt honom försvunnit och mera kan inte tas bort.

Det som just nu oroar honom är de pensioneringar som förestår och risken för att tjänsterna inte fylls på nytt.

Vi är måna om att hålla ett bra bibliotek i Jakobstad säger å sin sida kultursektionens ordförande Sebastian Holmgård (SFP).

Datoriseringen har underlättat

Biblioteket gör enligt Leif Storbjörk allt det man gjort tidigare plus en massa nya saker, men med färre anställda. Förklaringen ligger i bättre verktyg men allt har en gräns.

- Allt görs på dator idag och det finns centrala och regionala lösningar på olika frågor. Men det finns inte sådana automationslösningar som klarar av de närmaste årens pensioneringar.

Några konkreta, skriftliga hot kring besättandet av tjänster finns inte i det här läget men Storbjörk är ändå orolig och vill lyfta upp den här frågan till diskussion.

- Det finns hur många inskrivna sparkrav som helst för staden, sannolikt kommer vi att drabbas av ganska stora personalnedskärningar de närmaste åren.

Biblioteksdirektör Leif Storbjörk i Jakobstad
Biblioteksdirektör Leif Storbjörk. Biblioteksdirektör Leif Storbjörk i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,bibliotek,bibliotekschefer

Biblioteksdirektör Leif Storbjörk lyfte upp de här frågorna i samband med kultursektionens möte på måndagen. Sektionen lyder under bildningsnämnden. Ärendet blev remitterat eftersom beredningen hänvisade till ramarna för både budget och ekonomiplan som inte ännu existerar.

Nöjda kunder hittills

Användarenkäter visar att bibliotekskunderna är nöjda. Men ifall sparkraven förverkligas kan läget bli ett annat. Kunderna vill ha längre öppettider och söndagsöppet och den ekvationen kan bli svår att att kombinera.

- Det finns inga chanser med den här utvecklingen att komma emot och hjälpa till där, säger Leif Storbjörk.