Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran efter bränsleexplosionen i Mexiko har stigit till 107

Olycksplatsen den 19.1.2019.
En åker i Tlahuilipan i den mexikanska delstaten Hidalgo där explosionen inträffade den 18 januari 2019. Platsen fotograderades från luften den 21 januari. Olycksplatsen den 19.1.2019. Mexiko

Dödssiffran efter bensinexplosionen i centrala Mexiko har nu stigit till 107, uppgav myndigheterna på torsdagen. Dessutom är 40 personer skadade.

Olyckan inträffade i slutet av förra veckan då hundratals människor samlades för att samla bränsle från en läckande bensinledning. Sannolikt var det bränsletjuvar som borrat hål i ledningen tidigare.

Dödliga explosioner förekommer regelbundet vid dessa olagliga tappställen.

Bränslestölder ett stort - och dyrt - problem

I Mexiko är bränslestölderna ett omfattande problem, som skjutit i höjden efter att landet inlett en kampanj för att komma åt den stora svarta marknaden för bränsle.

Regeringen har försökt hindra bränslestölderna genom att stänga av flera oljeledningar - och det har orsakat bränslebrist i delar av landet.

Bränslestölder kostar energibolagen cirka 3 miljarder dollar årligen i Mexiko. Stölderna utförs av mäktiga drogkarteller som får hjälp av korrumperade anställda vid det statliga oljebolaget Pemex.

Det svart sålda, så kallade "huachicol"-bränslet, kostar ungefär hälften av det lagliga marknadspriset.

Källa: AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes