Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Vice – Christian Bale spelar vicepresident Dick Cheney i frän dramakomedi

Christian Bale poserar som Dick Cheney.
Säg inte emot mig! Christian Bale är inte oväntat Oscarsnominerad för sin roll som Dick Cheney i Vice. Filmen är sammanlagt nominerad i åtta kategorier. Christian Bale poserar som Dick Cheney. Bild: Matt Kennedy Christian Bale,vice

Efter att ha skildrat börskraschen 2008 i Oscarsbelönade The Big Short (2015) ger sig manusförfattaren och regissören Adam McKay i kast med ännu ett eldfängt tema. Den politiska dramakomedin Vice handlar om makt och manipulation.

Dick Cheney. Vilka minnesbilder väcker det namnet hos dig?

Bilder av nyhetsinslag om brinnande skyskrapor, hätska presskonferenser, dammiga krigszoner?

I Vice koncentrerar sig Adam McKay på den roll USA:s fyrtiosjätte vicepresident Dick Cheney spelade i skapandet av den värld som växte fram efter attackerna den elfte september 2001.

President Bush (Sam Rockwell) och Cheney (Christian Bale) resonerar ute på Bush gård.
Butch och The Sundance Kid? Sam Rockwell som Bush och Bale som Cheney. President Bush (Sam Rockwell) och Cheney (Christian Bale) resonerar ute på Bush gård. Bild: Matt Kennedy Christian Bale,Sam Rockwell,vice

Hur mycket makt hade vicepresidenten egentligen under sina år (2001-2009) i maktens högborg?

En ovanligt okarismatisk huvudperson

När man skildrar en person som uppnått någon form av framträdande position är det ofta samma mönster som upprepas. Samma begrepp som används.

Karismatisk. Målmedveten. Verbal. Intellektuell. En sann visionär.

Den Dick Cheney (Christian Bale) vi möter i Vice är inget av detta. Utom möjligen målmedveten.

Medveten om sin kapacitet. Och med ett mål i sikte: att få makt.

Men vägen dit är snårig. Den går via alkohol, slagsmål och sparken från universitetet Yale. Utan tonårskärleken Lynne (Amy Adams) hade han antagligen stannat i Wyoming och fortsatt i samma hjulspår.

Amy Adams poserar som Lynne Cheney.
Lita på mig! Amy Adams kan få en Oscar för sin roll som Lynne Cheney. Amy Adams poserar som Lynne Cheney. Bild: Matt Kennedy Amy Adams,vice

Men nu finns Lynne – och hon vill att hennes make skall erövra en position hon som kvinna har svårt att uppnå. Hon vill att han skall in i politiken.

Komma framåt, klättra uppåt.

Det är hon som är den egentliga dynamon, den som förmår engagera väljare, den som behärskar small talk och gör intryck.

Dick Cheney verkar vara bra på bara en sak – att lyssnande bida sin tid. Och att vara lojal.

Något hans chef Donald Rumsfeld (Steve Carrell) skrattande säger sig uppskatta mer än något annat när de inleder sitt politiska samarbete på 1970-talet.

Ett berättarmässigt lapptäcke

Adam McKays berättargrepp får stundvis associationerna att löpa i riktning mot dokumentärfilmaren Michael Moore - känd för bland annat Bowling for Columbine (2002), Fahrenheit 9/11 (2004), Where To Invide Next (2015).

I Vice varvas autentiska bilder med fiktiva dito. Fakta och fiktion vävs samman på ett rappt sätt.

Steve Carell poserar vid en talarstol i rollen som Donald Rumsfeld.
Slipad, men inte släpig. Steve Carell är underhållande i rollen som Donald Rumsfeld. Steve Carell poserar vid en talarstol i rollen som Donald Rumsfeld. Bild: Matt Kennedy Steve Carell,vice

Filmens rytm hackas mellan varven sönder av att duken plötsligt blir svart – som om regissören vill att vi skall stanna upp och reflektera över det nyss sagda.

Däremellan strör han in absurda ingredienser som scenen då en servitör (Alfred Molina) med ett säljande tonfall rekommenderar olika typer av tortyrmetoder.

Eller den där paret Cheney plötsligt konverserar med repliker skrivna av Shakespeare.

Tråkigt blir det aldrig – om än ställvis något rörigt.

Christian Bale - klar för Oscarskampen

Som film må Vice vara ett bitskt inlägg i samhällsdebatten, men skådespelarmässigt är den närmast en karnevalistisk fest.

Sam Rockwell är fin som en släpig George W. Bush med tonårsfasoner, medan Amy Adams formligen strålar i rollen som Lynne – en roll som för tankarna till en slags omvänd variant av Sally Fields fackföreningskämpe i Norma Rae (1979).

Tuff, smart och beredd att kämpa.

Paret Cheney på representationsmiddag.
Vinnande duo. Amy Adams ser road ut. Kanske för att kameleonten Bale plötsligt ser ut som en blandning av Cheney och Chevy Chase. Paret Cheney på representationsmiddag. Bild: Matt Kennedy Christian Bale,Amy Adams,vice

Och så har vi Christian Bale. Mannen som kan rasa i vikt (The Machinist, The Fighter), pumpa upp sig (The Dark Knight Rises) eller lägga till 18 kilo (Vice) snabbare än vi vanliga dödliga hinner avge ännu ett löfte om att äta mindre och träna mer.

Denna gång är han dessutom extremt skicklig på att sticka ut även när hans rollkaraktär inte gör det.

I intervjuer har Bale sagt att han ville välja en positiv ingång till sin rolltolkning och det märks. Hans Cheney må vara både hal och kall i politiska sammanhang, men på det personliga planet uppvisar han en mänskligare sida.

Åtminstone så länge det är politiskt möjligt.

Årets bästa film?

Vice är utan tvekan en underhållande film som väcker många tankar om det samhälle vi lever i. Vilka beslut har fattats på vilka sätt? Vad ledde oss in i den situation vi nu befinner oss i?

I en artikel i The New Yorker resonerar journalisten Nicholas Lemann kring den släng som filmen riktar mot Trump – inte minst genom leken med Ronald Reagans tal om att ”make America great again”.

Ronald Reagan
Ronald Reagan. USA:s president 1981-1989. Ronald Reagan Bild: EPA / Ronald Reagan Presidential Library Ronald Reagan

Enligt Lemann är det farligt att dra alltför höga växlar på eventuella likheter mellan Cheney och Trump eftersom den ene gör allt inför öppen ridå, medan den andre gjort en poäng av att hålla sig i bakgrunden.

Mera intresserad av makten i sig än av att synas. Vilket gör det möjligt att obemärkt smyga in förändringar.

Det är naturligtvis upp till var och en att själv avgöra vilkendera som är mera skrämmande.

När det gäller själva filmen blir jag i något skede lite övermätt på det raljanta tonfall McKay genomgående använder sig av.

Finns det inte en risk för att udden slipas ner om skämten blir för överdrivna, att skrattet överröstar kritiken?

Eller?

Sam Rockwell poserar som president George W. Bush.
Beslutsfattaren eller marionetten? Sam Rockwell som George W. Bush. Sam Rockwell poserar som president George W. Bush. Bild: Matt Kennedy Sam Rockwell,vice