Hoppa till huvudinnehåll

Fullträff i Minsk av isdansdebutanterna Juulia Turkkila och Matthias Versluis: "Wow, måste helt enkelt hålla andan"

Isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis stod för bländande bra åkning i rytmdansen vid europamästerskapen i Minsk. De säsongsbästa poängen 67,18 kom efter en stabil insats. "Det här var mycket bra åkt av debutanterna" säger Yle Sportens konståkningsreferent Marianne Nyman.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis har åkt tillsammans sen april 2016 och åkningen i rytmdansen i Minsk var parets första framträdande vid ett stort internationellt mästerskap.

Yle Sportens mångårige referent Marianne Nyman yppade inte ett ord under programmet, men sparade inte på krutet när musiken tystnade och applåderna i arenan haglade över 24-åringarna.

– Wow, jag måste helt enkelt hålla andan för att följa med, det här var mycket bra åkt av debutanterna, sade Nyman i referatet.

Åket gav Turkkila och Versluis tionde placering inför lördagens fridans.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis tävlar i isdans.
Turkkila och Versluis är bägge 24 år gamla. Juulia Turkkila och Matthias Versluis tävlar i isdans. Bild: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN Juulia Turkkila,Matthias Versluis,konståkning

Versluis twissel-sekvens kom inte riktigt upp till samma nivå som Turkkilas, men till exempel det avslutande rotationslyftet som paret genomförde var enligt Nyman alldeles fantastiskt.

– De får verkligen vara nöjda med sin insats här.

Isdansens fridans avgörs sent på lördagseftermiddagen och visas på Yle Arenan och i Yle TV2.

– Parets fridans är helt annorlunda, när de dansar till Mozarts 20:e pianokonsert. Rollerna är då olika och Matthias Versluis kommer fram på ett helt annat sätt. I rytmdansen tog Juulia Turkkila till sig tangon på ett mycket uttrycksfullt sätt.