Hoppa till huvudinnehåll

Greklands parlament godkände namnavtalet med Makedonien med knapp majoritet

Greklands premiärminister Alexis Tsipras och utrikesminister Giorgos Katrougalos applåderar parlamentet beslut att godkänna namnavtalet med Makedonien
Greklands premiärminister Alexis Tsipras och utrikesminister Giorgos Katrougalos applåderar parlamentets beslut att godkänna namnavtalet med Makedonien Greklands premiärminister Alexis Tsipras och utrikesminister Giorgos Katrougalos applåderar parlamentet beslut att godkänna namnavtalet med Makedonien Bild: EPA/EFE Alexis Tsipras

Makedonien kommer hädanefter att heta Nordmakedonien.

Greklands parlament har med knapp majoritet godkänt avtalet om grannlandet Makedoniens namnbyte.

153 av 300 ledamöter röstade för att godkänna namnbytet.

"Idag börjar vi på en sida på Balkan, Hatfylld nationalism, gräl och konflikt kommer att ersättas med vänskap, fred och samarbete", skrev Greklands premiärminister Alexis Tsipras på Twitter efter omröstningen.

Även Makedoniens premiärminister var lyriskt på Twitter.

"Gratulationer till min vän Alxis Tsipras. Tillsammans har våra folk vunnit en historisk seger", twittrade premiärminister Zoran Zaev.

Starka känslor

Omröstningen skulle egentligen ha hållits på torsdagskvällen, men den sköts upp till fredagen.

Det berodde på att omkring 230 parlamentariker bad om ordet i den här namnfrågan som upprör så många greker, men också makedonier, och som man bråkat om i nästan 30 år.

Parlamentet i Makedonien godkände redan tidigare det avtal som Tsipras och Zaev slöt i juni i fjol om att Makedonien ska döpas om till Republiken Nordmakedonien.

Arga demonstranter

I Grekland har avtalet väckt heta känslor bland folket. Enkäterna visar att en majoritet av grekerna motsätter sig vilket som helst namn som innehåller termen "Makedonien" för grannlandet i norr.

I söndags demonstrerade tiotusentals greker mot avtalet utanför parlamentet i Aten.

En del av demonstranterna utkämpade strider med kravallpolis.

Demonstanter drabbar samman med kravallpolis på Syntagmatorget på söndag eftermiddag.
Demonstanter drabbar samman med kravallpolis på Syntagmatorget på söndag eftermiddag. Bild: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU Aten,demonstrationer,Prespes agreement

Även på på torsdagskvällen förekom strider mellan demonstranter och polis även om demonstrationen då var klart mindre än på söndagen.

Demonstranterna ser namnet som ett hot mot sitt historiska arv - det landskap i norra Grekland - Makedonien - som var utgångspunkten för Alexander den stores rike.

De befarar också att Makedonien ska göra territoriella anspråk på landområden i norra Grekland, i provinsen Makedonien.

Namnkonflikten har lett till att Grekland hittills blockerat Makedonien från medlemskap i både Nato och EU.

Källor: Reuters, AP, AFP, Yle