Hoppa till huvudinnehåll

Mingel på tre språk på internationell Mumin-premiär - se bilder!

På fredagen var det världspremiär i Helsingfors för den nya muminanimationen “Mumindalen”. Se hela kvällens program på Arenan!

Som Arenan-tittare får du ta del av både mingel, festtal och intervjuer med skådespelarna. Videon går på tre språk men huvudsakligen på engelska med tanke på den internationella publik som samtidigt har möjlighet att titta. Streamen kunde alltså ses i hela världen samtidigt.

Gästerna på plats fick ta del av ett engelskspråkigt muminavsnitt textat till svenska och finska. Det här också med tanke på de internationella gästerna.

Den nya animationen “Mumindalen” dubbas till tre olika språk: svenska, finska och engelska, av vilka de två första visas av Yle i Finland medan den engelskspråkiga visas av tv-kanalen Sky One i Storbritannien.

Premiärfesten på fredag kväll var därför också en internationell tillställning med både finlandssvenska, finska och brittiska skådespelare representerade på plats, liksom även en mängd personer ur de olika produktionsteamen.

Skådespelaren på Moomin-seriens premiär.
Saga Sarkola (Lilla My), Edith Holmström (Snorkfröken) och Carl-Kristian Rundman (Muminpappan) på premiären. Skådespelaren på Moomin-seriens premiär. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1./Copyright Jussi Nahkuri Mumindalen (TV-serie),Saga Sarkola
Skådespelaren Christoffer Strandberg intervjuas.
Christoffer Strandberg (Mumintrollet) intervjuas på premiären. Skådespelaren Christoffer Strandberg intervjuas. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1./Copyright Jussi Nahkuri Mumindalen (TV-serie),mumintroll,Christoffer Strandberg
Skådespelare på Moomin-seriens premiär.
Skådespelare för den engelskspråkiga versionen. Från vänster: Edvin Endre (Snusmumriken), Jennifer Saunders (Mymlan), Rosamund Pike (Muminmamman) och Taron Egerton (Mumintrollet) Skådespelare på Moomin-seriens premiär. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1./Copyright Jussi Nahkuri Rosamund Pike,Mumindalen (TV-serie)
President Tarja Halonen på Muminpremiär.
President Tarja Halonen närvarade också på premiären, här i sällskap av maken Pentti Arajärvi och Yles vd Merja Ylä-Anttila. President Tarja Halonen på Muminpremiär. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1./Copyright Jussi Nahkuri Mumindalen (TV-serie),Tarja Halonen,Pentti Arajärvi,Merja Ylä-Anttila
Mumindalens röstskådespelare fotograferas på premiärfesten.
Det var ett stort intresse kring skådespelarna. Mumindalens röstskådespelare fotograferas på premiärfesten. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1./Copyright Jussi Nahkuri Mumin
Christoffer Strandberg.
Christoffer Strandberg. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1./Copyright Jussi Nahkuri Christoffer Strandberg,Mumindalen
Christel "Chisu" Martina Sundberg.
Artisten Christel "Chisu" Martina Sundberg. Christel "Chisu" Martina Sundberg. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1. / Copyright Jussi Nahkuri Chisu,Mumin
Bål serveras i muminmuggar.
Förfriskningar serverades såklart ur Muminmuggar. Bål serveras i muminmuggar. Bild: Moominvalley Premiere Photos 25.1. / Copyright Ilmari Fabritius Mumin

Själva muminavsnittet visas inte i videon, men nog allt annat program innan visningen på plats inleds. Arenans finländska publik får se avsnittet i slutet av februari då det är finländsk premiär på Yles kanaler.

Observera att premiärfesten på fredagen hade en mer vuxen publik, både på plats och gällande videon. Men redan i onsdags fick inbjudna grupper av barn som första i världen se det första avsnittet av den svenskspråkiga respektive finskspråkiga versionen.

mumin och buustämpeln möts.
Barnen som bjöds in till den svenskspråkiga visningen fick i samma veva också träffa kändisarna Buu-klubbsstämpeln och Buu-klubbsledaren Staffan Gräsbeck. Här fotograferade i Stora smedjan i Helsingfors. mumin och buustämpeln möts. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Buu-klubben,mumintroll
Barn som ska få se på muminanimationen Mumindalen.
Barn som ska få se på muminanimationen Mumindalen. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Buu-klubben,mumintroll

Se och hör några av barnen bli intervjuade i Tv-nytt respektive Yle huvudstadsregionen.

Alma en av artisterna som medverkar med musik i serien

Alma medverkar på soundtracket till Mumindalen.
Alma. Alma medverkar på soundtracket till Mumindalen. Bild: Sony Alma

Till animationsserien kommer det under våren att ges ut ett soundtrack med både finländska och internationella artister. Där medverkar Mø, Alma, Tom Odell, Colonels Sun, Delilah Montagu, First Aid Kit, Emiliana Torrini, The Cholorist Orchestra and Kársnes Girl Choir, Josef Salvat, Soak, Mellah, Declan McKenna och Roosberg (Jori Sjöroos och Christel Sundberg/Chisu).

Animationsserien sänds på Yles olika kanaler fr.o.m. 25 februari. Du hittar fler artiklar på ämnessidan svenska.yle.fi/mumindalen.