Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Klimatåtgärder tas upp på hög nivå, kadettutbildningen firar 100 år och dödläget i USA fortsätter

En elbil som laddas.
En elbil som laddas. Bild: Mostphotos/Matej Kastelic bilar,bränslen,förnybara energikällor,elbilar,elbil

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

De nordiska ländernas statsministrar och ministrar med ansvar för klimatfrågor träffas idag i Helsingfors för att få fart på det nordiska samarbetet för att motverka klimatförändringen. Mötet har kallats samman av statsminister Juha Sipilä och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Experter inom trafiksäkerhet säger att Finland har mycket att lära av Sverige. I Sverige jobbar trafikmyndigheterna mot den så kallade nollvisionen, alltså att inte en enda människa ska dö i trafiken.

Finland tar bara emot 750 kvotflyktingar, medan kommunerna är redo att välkomna 1 300 flyktingar. Österbotten får ta emot bara hälften så många som kommunerna skulle vilja - familjen Albouzi hör till dem som hittade hemland och trygghet i Finland.

Idag firar kadettutbildningen sitt hundraårsjubileum. Den första kadettkursen vid det självständiga Finlands kadettskola startade den 25 januari 1919.

Utrikes

Sveriges nya regering vill förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från och med 2030. Regeringen kommer också att driva på ett motsvarande förbud inom hela EU.

USA: Två förslag för att öppna statsapparaten röstades ner i senaten och nedstängningen av statsapparaten fortsätter.

Det råder fortsatt maktlimbo i Venezuela. USA ska nu försöka strypa Maduro-regeringens oljeinkomster medan landets militärledning tills vidare stöder honom.

Sport

Ligacupfinalen i England kommer att gå mellan Manchester City och Chelsea den 24 februari. Det var straffdramatik när Chelsea tog sig till final.

Väder

Det snöar lokalt i landets mellersta och södra delar.

I väster -2..-10 grader, i öster -15..-25 grader och i norr -15..-30 grader.

Läs också