Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska miljöministrar vill tillsammans höja hela världens klimatambitioner - men Finlands regering vill inte ta efter Sverige i förbud av fossildrivna bilar

Nordiska ministrar sitter vid ett bord fyllt av kaffekoppar.
Nordiska ministrar sitter vid ett bord fyllt av kaffekoppar. Bild: Lehtikuva Norden,ministrar,klimatförändring,Juha Sipilä

De nordiska miljöministrarna har i Helsingfors kommit överens om att Norden ska driva en ambitiös klimatpolitik och höja kraven på inte bara sig själv utan också på andra länder världen över.

De nordiska länderna är trovärdiga i klimatarbetet eftersom de redan i årtionden har lyckats minska på sina utsläpp samtidigt som både ekonomin och välfärden har ökat, menar miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).

- Vi har gjort det som man nu väntar sig att hela världen ska göra, säger han.

Teknologin lyfts starkt fram som lösning än en gång

Den deklaration som de nordiska miljöministrarna från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island skrivit på i dag säger att länderna tillsammans ska jobba för att bromsa klimatuppvärmningen till 1,5 grader i enlighet med rekommendationerna i FN:s klimatrapport i höstas.

Deklarationen sätter stark tilltro till teknologi: Norden har ett teknologiskt kunnande som världen kan dra nytta av i klimatarbetet, menar ministrarna. De nordiska lösningarna ska exporteras.

- Det finns säkert en efterfrågan för dem i växande ekonomier världen över, säger Kimmo Tiilikainen.

Två leende kostymklädda män bakom ett bord.
Kimmo Tiilikainen och Juha Sipilä. Två leende kostymklädda män bakom ett bord. Bild: Lehtikuva Norden,ministrar,klimatförändring,Juha Sipilä,Kimmo Tiilikainen
Nordiska ministrar samlade bakom en rad bord.
De nordiska ministrarna med klimatansvar samlade vid ett bord. Nordiska ministrar samlade bakom en rad bord. Bild: Carmela Walder/Yle klimat,Norden,ministrar

Samarbete kring att utvinna och lagra koldioxid ur luften

Mötet ministrarna emellan lyfter fram att alla de nordiska länderna kan lära sig av varandra för att nå ännu bättre klimatlösningar. Länderna har till exempel alla satt upp mål för att nå klimatneutralitet, men ska nu jämföra sina strategier för att nå de målen.

En konkret sak som lyftes fram under diskussionerna var behovet av att stärka kolsänkorna i Norden.

- Det gäller de biologiska kolsänkorna men vi måste också utveckla teknologi för att ta till vara och lagra koldioxid ur luften, säger Tiilikainen. Vi måste tillsammans satsa på det här.

Finlands regering är inte redo att förbjuda nya fossildrivna bilar

En annan konkret sak deklarationen från i dag slår fast är att Norden tillsammans ska jobba för en fossilfri trafik, genom bland annat elektrifiering och biobränslen.

Men medan Sveriges nya regering nu vill förbjuda försäljning av fossildrivna bilar redan 2030 är Finlands nuvarande regering inte redo för ett sådant beslut: Samlingspartiet stöder inte en sådan lösning, inte heller Blå framtid och enligt Kimmo Tiilikainen inte heller Centern.

- Centern kommer inte med ett sådant förbud. Vi ska ge alla medborgare som rör sig med bil sådana lösningar som passar just dem för att sänka sina utsläpp, säger Tiilikainen och poängterar att det behövs många olika lösningar för att få ner utsläppen från trafiken: både biobränslen och så småningom också elbilar.

I Finland stöder både SDP, De gröna och Vänsterförbundet att försäljning av nya fossildrivna bilar i något skede förbjuds i Finland, enligt deras miljöprogram inför riksdagsvalet.

Katrin Jakobsdottir och Juha Sipilä diskuterar.
Juha Sipilä tillsamman med Islands statsminister Katrin Jakobsdottir. Katrin Jakobsdottir och Juha Sipilä diskuterar. Bild: Lehtikuva Norden,ministrar,klimatförändring,Juha Sipilä,Katrín Jakobsdóttir
Katrin Jakobsdottir och Juha Sipilä diskuterar.
Katrin Jakobsdottir och Juha Sipilä diskuterar. Bild: Lehtikuva Norden,ministrar,klimatförändring,Juha Sipilä,Katrín Jakobsdóttir
Katrin Jakobsdottir och Juha Sipilä diskuterar.
Katrin Jakobsdottir och Juha Sipilä diskuterar. Bild: Lehtikuva Norden,ministrar,klimatförändring,Juha Sipilä,Katrín Jakobsdóttir

Finland vill stärka sin roll i klimatfrågor

Trots att Finland på många sätt är bra på klimatfrågor är Finland definitivt inte bäst i Norden. Redan en jämförelse med grannlandet Sverige visar att Finland släpar efter i flera frågor.

Sveriges miljöminister Isabella Lövin undertecknar klimatöverenskommelsen.
Sveriges miljöminister Isabella Lövin undertecknar klimatöverenskommelsen. Sveriges miljöminister Isabella Lövin undertecknar klimatöverenskommelsen. Bild: Carmela Walder/Yle klimat,Norden,ministrar,Isabella Lövin

Efter riksdagspartiernas klimatöverenskommelse i december är budskapet nu att Finland ska vara i framkant och driva en ambitiös klimatpolitik.

Finland har valt att ta en stark roll i och med EU-ordförandeskapet i höst: det är då EU ska komma överens om hur Parisavtalet implementeras och hur EU ska uppdatera sina utsläppsmål. Klimatmötet mellan de nordiska ministrarna i Helsingfors är en början på det arbetet.

Läs också