Hoppa till huvudinnehåll

Osynkroniserade trafikljus i tre korsningar på Alexandersgatan i Borgå – bilskollärare ser farliga situationer minst en gång i veckan

Trafikkorsning i Borgå centrum.
De som kör från ån mot Vårberga längs med Alexandersgatan och svänger vänster till Sibeliusbulevarden kan behöva vänta länge på att få svänga. Trafikkorsning i Borgå centrum. Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå,korsningar (plats),vägkorsning,sibeliusbulevarden i borgå

Bilister som kommer körande från ån mot Vårberga och svänger vänster till Sibeliusbulevarden samt från Vårberga mot ån och svänger vänster till Fredsgatan eller Biskopsgatan måste vänta länge på att få svänga.

– Här i Borgå finns det några plankorsningar där trafikljusen för mötande trafik slår om till rött vid olika tidpunkter, berättar Mika Sorajoki som är chef och lärare på bilskolan Driver’s Club i Borgå.

Det handlar om korsningarna Alexandersgatan–Sibeliusbulevarden, Alexandersgatan–Fredsgatan och Alexandersgatan–Biskopsgatan.

Vid korsningen Alexandersgatan–Fredsgatan är det här ett problem endast vid vissa tider på dygnet, främst kring rusningstider.

Korsningen Alexandersgatan–Fredsgatan
Korsningen Alexandersgatan–Fredsgatan. Korsningen Alexandersgatan–Fredsgatan Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå,korsningar (plats),vägkorsning,fredsgatan i borgå

De bilister som drabbas är de som kör längs med Alexandersgatan åt Vårbergahållet och ska svänga till vänster till Sibeliusbulevarden.

Samma problem gäller dem som kör i motsatt riktning och ska svänga till vänster mot Fredsgatan eller Biskopsgatan.

– Bilisterna måste vänta länge mitt i korsningen före de får svänga till vänster, säger Sorajoki.

Farliga situationer för såväl bilister som fotgängare

Enligt Sorajoki leder det här ganska ofta till farliga situationer.

– De som ska svänga till vänster kan tro att trafikljuset samtidigt slår om till rött för trafiken från båda hållen. När deras ljus slår om till rött tror de också att de snabbt måste ut ur korsningen och då svänger de till vänster trots att de fortfarande borde väja för den mötande trafiken som har grönt ljus.

Sådana här situationer sker ganska ofta i de här korsningarna, enligt Sorajoki.

Han har också märkt att det här leder till farosituationer för fotgängare.

– Många fotgängare ser på bilisternas trafikljus. När det slår om till rött tror fotgängare att det är säkert att gå över vägen trots att de själva har rött ljus, men det är det inte eftersom den mötande trafiken fortfarande har grönt.

Korsningen Alexandersgatan–Biskopsgatan.
Korsningen Alexandersgatan–Biskopsgatan. Korsningen Alexandersgatan–Biskopsgatan. Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå,korsningar (plats),vägkorsning,biskopsgatan i borgå

Mika Sorajoki vill poängtera att fotgängare förstås inte skulle få gå mot rött men påpekar ändå att också sådana här farosituationer ofta uppstår i de här korsningarna.

– Åtminstone en gång per vecka bevittnar jag sådana här situationer i de här korsningarna.

Sorajoki, som ofta kör i de nämnda korsningarna, tycker att de osynkroniserade trafikljusen utgör ett märkbart problem.

– Jag tycker att trafikljusen samtidigt borde slå om till rött för trafiken från båda hållen.

Staden har inte varit medveten om problemet

Trafikingenjör Hanna Linna-Varis på Borgå stad tycker inte att situationen i de här korsningarna är exceptionell.

– Fordon som kör in i de här korsningarna får svänga till vänster så fort tillfälle ges, påminner hon.

Enligt Linna-Varis har det inte på åratal gjorts ändringar i trafikljusen i Borgå.

Vi kommer att följa med hur trafikljusen fungerar på Alexandersgatan― Hanna Linna-Varis

När trafikljusen i just de här korsningarna installerades var det troligtvis meningen att prioritera att trafiken löper smidigt från det ena hållet.

Linna-Varis säger att man på staden inte har varit medvetna om att de här korsningarna skulle vara problematiska.

– Vi kommer att följa med hur trafikljusen fungerar på Alexandersgatan samt vid behov åtgärda eventuella problem inom ramen för våra resurser.

Läs också