Hoppa till huvudinnehåll

På tv just nu: Viveca Lindfors åker för medalj i EM

Efter ett lyckat kortprogram ligger Viveca Lindfors fyra inför kvällens friåkning i konståknings-EM bara 0,03 poäng från tredjeplatsen. Men längre ner i resultatlistan lurar åkare som kan stiga rejält.

Det är som väntat olympiska mästaren och regerande Europamästaren Alina Zagitova som leder tävlingen efter kortprogrammet, med landsmaninnan Sofia Samodurova på en stabil andra plats.

Oväntad var däremot den tredje ryska åkaren, Stanislava Konstantinovas misslyckande i kortprogrammet, då ryskorna på förhand setts som mer eller mindre oslagbara.

Konstantinova ligger elva inför friåkningen, hela tio poäng efter Lindfors, men med en lyckad friåkning kan ryskan stiga rejält. Frågan är bara hur mycket.

Trea efter kortprogrammet är Alexia Paganini från Schweiz, som åtminstone hittills i vinter inte fått in någon fullträff i friåkningen.

Medalj realistisk

Lyckas Viveca Lindfors lika bra i sitt friprogram som hon gjorde i Finlandia Trophy i höstas kan till och med en medalj vara möjlig. Hon fick då 129,50 poäng.

De klart högsta poängen i vinter har Alina Zagitova tilldelats, 158,50. Samodurova har fått 136,09 och Konstantinova 135,01. Alexia Paganinis säsongsbästa är 119,07.

Emmi Peltonen har i vinter inte varit lika slagkraftig som ifjol. Med ett lyckat program ikväll kan hon förbättra sitt säsongsbästa på 111,54 poäng betydligt.

Skulle summan av de blåvita damernas placeringar bli tretton eller mindre i Minsk, får Finland sända tre damer till EM 2020, vilket är ett mål i sig för grenentusiasterna.

Senast en finländsk åkare tog medalj i konståknings-EM var år 2012 då Kiira Korpi vann silver.

Damernas friåkning börjar kl. 17.00 och sänds direkt på Arenan och i TV2 kl. 18.55. Emmi Peltonen åker kl. 19.11 och Viveca Lindfors kl. 20.22. Tävlingen avslutas kl. 20.55.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Fullträff i Minsk av isdansdebutanterna Juulia Turkkila och Matthias Versluis: "Wow, måste helt enkelt hålla andan"

Isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis stod för bländande bra åkning i rytmdansen vid europamästerskapen i Minsk. De säsongsbästa poängen 67,18 kom efter en stabil insats. "Det här var mycket bra åkt av debutanterna" säger Yle Sportens konståkningsreferent Marianne Nyman.

Läs mera:

Viveca Lindfors lyckades fint i det korta programmet - kämpar om topplacering i EM i Minsk

Viveca Lindfors finns med i medaljstriden i konståknings-EM efter det korta programmet. Lindfors noterades för säsongsbästa med poängsiffran 65,61 som ger henne en fjärde plats inför det fria programmet.