Hoppa till huvudinnehåll

Steinerdaghemmet Solgården i Karis öppnar kanske i höst igen

Barn ute i snön.
Föreningen Solgården/Aurinkotarha har letat efter ny lokal för steinerdaghemmet i Karis och det ser ut att lyckas. Barn ute i snön. barn,snö

Karis får antagligen ett steinerdaghem i höst igen. Det tvåspråkiga steinerdaghemmet Solgården/Aurinkotarha har hittat en lokal i centrum av Karis.

Solgården fanns i Katarinahemmet i Karis och stängdes hösten 2018. Daghemmet stängdes eftersom ekonomin blev allt mera ansträngd då antalet barn minskade.

Föreningen Solgården/Aurinkotarha klarade helt enkelt inte av att hyran för Katarinahemmet steg. Samtidigt blev daghemmet av med sin gård.

Vit tegel- och träbyggnad på sandplan med gräs och träd omkring.
Här hade Solgården sin verksamhet i Katarinahemmet. Vit tegel- och träbyggnad på sandplan med gräs och träd omkring. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,boende,Raseborgs vårdhem

Man hade ett skilt avtal om gården med vårdföretaget som finns i Katarinahemmet. Vårdföretaget ville ha tillbaka sin gård och då beslöt föreningen att man måste flytta.

Ljusare tider för Solgården

Nu är situationen ljus igen, konstaterar föreståndare Eva Dahlström. Det ser ut som om föreningen snart kan skriva under ett avtal för en lokal i centrum av Karis.

- Styrelsen och en föräldragrupp har jobbat aktivt med att hitta en ny lokal. Vi har också nya föräldrar som hjälpt oss eftersom de vill ha sina barn i ett steinerdaghem.

Om att går enligt planerna så öppnar Solgården i augusti 2019.

Eva Dahlström säger att det är en spännande process på gång. Ett daghem måste uppfylla vissa kriterier vad gäller till exempel antalet toaletter, kök och nödutgångar.

- Det här huset är sådant att det ser ut som om alla kriterier kan uppfyllas.

Bra att vara i centrum

Dahlström är glad över att Solgården kan vara i centrum av Karis. Det gör livet lättare för föräldrarna.

- Vi har alltid haft föräldrar som pendlar, så vi är glada över att vara centralt. Vi kommer också att ha möjlighet att vara i naturen eftersom Karis är en lummig stad.

Tror du att familjerna kommer tillbaka till Solgården efter ett år med stängda dörrar?

- Det har vi funderat mycket på. Vi har gamla familjer som säger att de kommer tillbaka då vi öppnar igen och nya familjer har hört sig för och önskar att vi öppnar. Jag tror att barnfamiljerna hittar tillbaka till oss.

Solgården vill ha högre stöd

Solgården har lämnat i en skrivelse till bildningsnämnden i Raseborg. Föreningen önskar att privatvårdsstödet höjs.

Eva Dahlström säger att Solgården vill ha högre privatvårdsstöd eftersom Raseborg i december sade nej till servicesedlar inom dagvården. Solgården vill alltså att det kommunala tillägget till Folkpensionsanstaltens privatvårdsstöd höjs till en konkurrenskraftig nivå.

- Vi klarar oss inte ekonomiskt om inte stödet höjs. Vi vill inte att föräldrarna ska betala högre avgift, så vi önskar att staden kommer emot så att vi kan erbjuda det här dagvårdsalternativet i Karis.

Daghemmets ekonomi bygger till två tredjedelar på intäkter från dagvårdsavgifter och till en tredjedel på bidrag från privata fonder och stiftelser.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland